Keuzes

overvolle-agenda

Minimaal tien minuten. Zo lang sta ik al voor het rek met de verschillende shampoos. Shampoo voor droog haar, shampoo voor gekleurd haar, shampoo voor extra glans, shampoo voor elke dag. Het duizelt voor mij ogen. Ik vertrek… zonder shampoo.

 

Alles of helemaal niks

Of het nou over mijn shampoo gaat, mijn eten, mijn woonplaats, mijn baan, mijn hobby´s.  Keuzes maken vind ik lastig. Met als resultaat dat ik alles kies, of helemaal niks. Ik kan me uren zoet houden met piekeren over welke keuze ik moet maken. Vaak zonder uiteindelijk iets te kiezen. Of ik kies alles.

Dat betekent dat ik terug kom na een bezoek van de drogist met drie verschillende shampoos. Ik moet immers elke dag mijn haar wassen, mijn haar is gekleurd EN ik wil extra glans.

 

Verliezen in enthousiasme

Ik vind dan alles fijn, leuk, lekker en fantastisch. Ik begin met van alles. Naast mijn 40-urige werkweek heb ik een bijbaan, doe ik vrijwilligerswerk, heb ik een volkstuintje en iedere week weer een nieuwe creatieve hobby. In mijn enthousiasme verlies ik mezelf helemaal. Ik haal boeken bij de bibliotheek (die ik nooit uitlees en weer te laat inlever), ik speur tot midden in de nacht het internet af. Ik kan er niet mee stoppen. Hoe moet ik nu kiezen tussen al die leuke dingen? Al die leuke activiteiten blijven in mijn hoofd rondspoken.

 

De rem erop

Dat houd ik een tijd vol. Tot mijn lijf mijn enthousiasme niet meer aankan. Ik word moe. Ik begin mijn baan, mijn nieuwe hobby of nevenfuncties minder leuk te vinden. Ik begin ze verschrikkelijk te vinden, walg ervan of begin ze zelfs te haten. Ik besluit dat het niet langer zo kan. Ik moet echt gas terug nemen! Ik stop met mijn vrijwilligersbaan. Ik besluit het rustiger aan te doen met mijn baan. Ik doe hobbymaterialen weg om mijn hoofd en mijn huis leeg te krijgen. Ik besluit minder af te spreken met vrienden.

 

Even uitrusten

Mijn nachten worden weer langer. Ik voel me weer uitgerust. Dat houd ik een tijdje vol. Dan beginnen de muren  op mij af te komen. Ik heb heel veel energie waar ik nergens mee naar toe kan. Ik begin meer taken op me te nemen op het werk. Ik start met twee nieuwe hobby’s. Ik vind een leuke vrijwilligersbaan. En zo begint het vicieuze cirkeltje opnieuw.

 

Maria

7 gedachten over “Keuzes

 1. Het cirkeltje zal steeds terugkomen, misschien duurt het soms wat langer en is de impact wat minder groot. Ik denk dat erkenning, acceptatie en bewust omgaan met de fijne balans tussen teveel energie hebben en jezelf overladen de enige manier is om verder te komen. Dat gaat met ups en downs, maar het is in elk geval niet saai!

  Like

 2. Super herkenbaar. Ik zit nu lekker in me vel en kan er dan enorm om lachen, maar dit is ook precies wat ik zoo vermoeiend aan mezelf vind. En vooral ook anderen…en dat vind ik dan ook weer moeilijk. ” zo ben ik” is niet wat ik wil zeggen, maar ergens is het wel zo. Het kost me namelijk nog meer energie om mezelf aan te passen. Ik probeer nu maar te genieten van mijn periodes dat ik ene hyper focus heb en bergen energie en dan de periode dat ik nergens toe kom toets geven aan waar ik dan ineens wel de rust voor heb….(meer slapen, stil zitten…) en daar ook van te genieten. Het komt met vlagen, en ook nog eens heftiger als ik ongesteld moet worden. En met volle maan (-; en oha ook als ik verliefd ben of een nieuwe prikkel in mijn leven heb…en oh ja ohja die prikkels zoek ik zelf op, want na de rust wil ik gelijk weer allerlei prikkels

  Like

 3. Maria, vaak ook mijn nickname als ik bv via Marktplaats iets bestel. Buiten de naam om is het ook een stuk alsof de ‘Maria-Marieke’ dat geschreven zou kunnen hebben!
  Ik ben een kei in afkortingen ‘hebben; ADHD, PMS, PDS (prikkelbare darm syndroom)… heb ik allemaal. Klinkt top hè! En al die afkortingen hebben weer een plaats in mijn leven en komen op bepaalde momenten in de maand tevoorschijn. Ben net aan het idee gewend dat ik ADHD heb, komt PDS erbij. En oja, laten we er ook nog maar PMS bijdoen…… Dol op prikkels ben ik, maar dan wel van buitenaf en niet van binnenuit! Op welke prikkel zal ik nu eens reageren, en beter nog, wat kan ik er aan doen? Therapie volgen? Maar bij welke therapeut! Er zijn er zoveel, kan niet kiezen. Dus volg het maar niet.
  Dan maar medicatie. Methylfenidaat? Maar zou het niet beter zijn homeopathische middelen te gebruiken? Mineralen? Vitamines? A, B, D, vetzuren, Sint Janskruid? Poeh, ook zoveel….. Begin maar eens met Sint Janskruid, maar weet nu al dat ik dat na zo’n 2 weken (beruchte periode, na zo’n 2 weken staakt alles bij mij) weer laat staan.
  Sporten! Ja, dat is goed! Maar welke sport? Bij de sportschool, of gewoon hardlopen? Handbal is ook gaaf. Weet je wat, laat maar, ik wandel wel wat met de hond.
  Kan ik niet beter gewoon accepteren dat dit bij mij hoort, en er tevreden mee zijn, vraag ik me elke dag af. Maarja, je leeft maar 1 keer en stel dat als ik wel die therapie, medicatie of sport volg, het leven nog beter wordt!!
  Kortom, alles afwegen, overdenken, proberen besluiten te nemen, weer afwegen om vervolgens in een 0-stand te eindigen.
  Mijn horoscoop is weegschaal, en in de astrologie geloof ik niet, maar ik weet wel zeker waarom juist IK weegschaal geworden ben!

  Marieke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s