Programma congres 2015

logo blauw_zonderrand copy

Programma Congres ADHDvrouw 2015 – Een vrouw met ballen

(klik hier voor de presentaties)

Plenaire sprekers

Dr. J.J. (Sandra) Kooij , psychiater – ADHD bij vrouwen

ADHD bij vrouwen is nog steeds een onbekende diagnose voor huisartsen en hulpverleners. Dat moet veranderen, want vrouwen hebben even vaak ADD of ADHD als mannen, en worstelen vaak levenslang met de gevolgen. In deze voordracht zullen de kenmerken, de typische manier van omgaan met de klachten (coping), en de gevolgen van ADD en ADHD bij vrouwen worden besproken. Ook de behandeling van AD(H)D en van typische vrouwen problemen zoals stemmingswisselingen, PMS, slaaptekort en overgewicht komen aan bod

Zafanja Hartog, gedragsdeskundige & psycholoog- ADHD en seksualiteit

Tijdens de lezing seksualiteit staan we met elkaar stil bij de directe en indirecte invloed die ADHD op intimiteit en seksualiteit kan hebben. De focus tijdens de workshop ligt op herkenning, bewustwording en ‘tips & tools’ in een veilige omgeving. We gaan niet diep in op individuele problemen, maar ‘kennis = macht’. Je gaat naar huis met de wetenschap dat er mogelijkheden en oplossingen zijn en je niet alleen staat.

Cathelijne Wildervanck, Specialist in volle hoofden en schrijver – ADHD en positieve verandering

ADHD “Hoe haal je het uit je hoofd”, spiegelneuronen en ADHD/ADD

Hoe het teveel ontvankelijk zijn voor info van anderen je ‘gek’ kan maken.

Gosia Hooijer-Wojciechowska, psychiater – moederschap en ADHD

‘Vrouwen met ballen’ worden ook ‘moeders met ballen’ en als er niet teveel tegenzit dan slagen ze erin om ‘alle ballen in de lucht te houden’! Dan zijn ze goede, creatieve, speelse en toegewijde moeders, naast alle andere rollen die ze er ook nog bij hebben. Dan zie ik ze niet. Wanneer wel? Wanneer is de nood zo hoog dat deze super-mama’s bij een psychiater aankloppen?

Vaak op aandringen van goede vriendinnen, familie of partners die zelf geen ADHD hebben. Als iedereen in hun omgeving vindt dat het zo niet langer kan, dat ze te druk zijn, te moe, een te kort lontje hebben, niet meer goed slapen, nog steeds te veel doen ondanks moedeloosheid en gebrek aan energie. Dan zijn ze vaak langdurig uit balans en overvraagd. Doen veel op de automatische piloot. Men noemt het burn-out. Wij zien dan depressies en angsten. Vaak al in aanleg aanwezig en bekend als comorbiditeit bij vrouwen met ADHD.

Maar er is ook wel een groep ADHDmoeders die uit zichzelf komt. ‘Last but not least …’ Als de diagnoses bij hun kinderen en vaak ook partners gesteld zijn en het hele gezin weer in het gareel loopt, komen zij aan de buurt. Als laatste in de rij voor de verklaring voor hun strijd tegen chaos, vergeetachtigheid en goed verborgen moeite om het hoofd boven water te houden. Of beter gezegd: goed gecompenseerde moeite. In ons jargon heet het: niet zichtbare ’lijdensdruk’. Niemand in hun omgeving, vaak ook de partner niet, heeft in gaten hoeveel energie en offers dat draaien van het gezin kost. Vandaar de verbaasde, vaak verontwaardigde reacties op zoeken naar hulp: ‘Jij, ADHD? Jou lukt het allemaal zo goed!’ Ja, daar lijkt het op maar er is meer aan de hand dan het lijkt …

In mijn presentatie wil ik het klinisch beeld van deze supermama’s ontrafelen aan de hand van vignetten van patiënten die deze groep representeren. Daarmee beoog ik niet alleen de kracht maar ook de lijdensdruk van deze vrouwen onder de aandacht te brengen. Door mijn ervaringen als behandelaar te delen, wil ik een bijdrage leveren aan een reëler beeld van het ADHD-moederschap, aan meer goede moederervaringen en aan een betere voorbereiding op deze mooie maar veeleisende rol. Voor iedere vrouw maar in het bijzonder voor een ADHDvrouw.

Noot:

Als psychiater ben ik werkzaam in een kleinschalig multidisciplinair Centrum voor Levenslooppsychiatrie voor volwassenen met ontwikkelings- en persoonlijkheidsproblematiek. Omdat ons centrum verbonden is aan een Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie kan de hulp voor het hele gezin onder een dak plaats vinden.

Hedwig Vos, huisarts, & Marjolijn de Kruif, psychiater – ADHD en hormonen

De kwetsbare periodes voor vrouwen waarin meer stemmingsstoornissen voorkomen zijn de periodes waarin hormonale schommelingen plaatsvinden. Dit zijn de periodes rondom de reproductieve life events in een vrouwenleven, zoals de menstruatie, de zwangerschap en de menopauze. Dit kan leiden tot het premenstrueel stemmingssyndroom, depressies tijdens en na de zwangerschap en rondom de menopauze.1,2 Er is steeds meer aandacht voor de invloed van de schommelingen van geslachtshormonen in de reproductieve periode op neurotransmitters, die op hun beurt van invloed zijn op de stemming.2 Bekend is dat meer meisjes en vrouwen dan mannen met ADHD te maken krijgen met een depressie3 en angstklachten.3,4 In hoeverre er een relatie bestaat tussen de hormonale fluctuaties in de reproductieve periode en de hogere prevalentie van depressies bij vrouwen met ADHD lijkt onbekend te zijn.
In deze workshop wordt de focus gelegd op vrouwen met ADHD en de relatie tussen hormonale fluctuaties en psychische klachten door het bespreken van het aanwezige wetenschappelijk onderzoek op dit gebied, maar wellicht ook eigen ervaringen van de deelnemers.

 1. Deecher D, Andree TH, Sloan D, Schechter LE. From menarche to menopause: exploring the underlying biology of depression in women experiencing hormonal changes. Psychoneuroendocrinology. 2008 Jan;33(1):3-17. Epub 2007 Dec 3.
 2. Steiner M, Dunn E, Born L. Hormones and mood: from menarche to menopause and beyond. J Affect Disord. 2003 Mar;74(1):67-83.
 3. Meinzer MC, Lewinsohn PM, Pettit JW, Seeley JR, Gau JM, Chronis-Tuscano A, Waxmonsky JG. Attention-deficit/hyperactivity disorder in adolescence predicts onset of major depressive disorder through early adulthood. Depress Anxiety. 2013 Jun;30(6):546-53.
 4. Quinn PO. Attention-deficit/hyperactivity disorder and its comorbidities in women and girls: an evolving picture. Curr Psychiatry Rep. 2008 Oct;10(5):419-23.

BAB Instituut Peter J. Pakvis en Margriet van As – ADHD en talenten

Margriet van As en Peter J. Pakvis van BAB Instituut vertellen over de wisselwerking tussen versterkte en verminderde zintuiglijke waarneming, emoties en gedachten bij vrouwen met ADHD. Er wordt aandacht besteed aan de (psychosociale) gevolgen maar vooral ook aan talenten en kansen.

ADD Crusher Alan Brown – Een nieuwe kijk op oplossingen bij ADHD (Engels)

Meer uit jezelf halen met ADHD? De praktische wijze van Alan Brown leert je om beter met AD(H)D om te gaan. Met video’s, oefeningen en wereldwijde presentaties weet hij de tools aan te rijken om je ADHD en ADD gerelateerde klachten onder controle te krijgen. Zijn benadering is laagdrempelig, leuk en werkt absoluut aanstekelijk.

Workshops

Speedcoaching door Anne Pelzer ADHD Nederland

Beperkt aantal gasten kan de ervaring meemaken van de wijze van coaching van ADHD Nederland in de vorm van speedcoaching

Creatief schrijven door Christianne Ridderbeekx Chrisje (workshop in inspiration zone)

Creatief talent Christianne deelt haar passie voor schrijven in deze workshop. Aan de hand van verschillende oefeningen en vrije associatie laat je je innerlijke tekstschrijver los!

Crush je ADD/ADHD door Alan Brown ADD Crusher

Alan Brown weet heel praktisch en direct de mindere kanten van ADHD aan te pakken. Met korte oefeningen laat hij je zien dat bepaalde eigenschappen die bij ADHD voorkomen beter gecontroleerd kunnen worden. Zijn aanstekelijke manier van presenteren en praktische aanpak hebben veel succes.

ADHD en bioritme (eten en slapen) door psycholoog Marjolein Tanke

ADHD, circadiane ritme verstoringen en obesitas. Patiënten met obesitas hebben een hoge prevalentie van Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD), en vice versa. We onderzochten de rol van circadiane ritme verstoringen in de associatie tussen obesitas en ADHD. Vragenlijsten betreffende ADHD symptomen, slaap, eetpatroon, stemming en algemene gezondheid werden ingevuld door obese patiënten (n=114), ADHD patiënten (n=202) en controles (n=154). Zowel resultaten van dit onderzoek, als de praktische implicaties zullen worden gepresenteerd in deze workshop.

Overprikkeling door Barbara de Leeuw Praktisch Autisme

Overprikkeling, workshop naar aanleiding van het boek overprikkeling voorkomen.

Hooggevoeligheid Shael E’lani OpenSpirit

Innerspirit over hooggevoeligheid en de overlap met ADHD

ADHD en werk Doriene Lutterveld D-ifferenz (workshop in inspiration zone)

Mindmappen, ken je talent en gebruik je kracht. Personal organizer Doriene Lutterveld neemt je in deze workshop mee naar een succesvollere manier van werken die echt bij je past.

Infomarkt

Advies en voorlichting – Behandelcentrum PsyQ

PsyQ biedt specialistische en toegankelijke hulp voor volwassenen met psychische problemen. De optimistische aanpak met aandacht voor persoonlijke wensen, blijkt succesvol.

Advies en voorlichting – Belangenvereniging Impuls

Vereniging Impuls is er voor volwassenen en jong-volwassenen met ADHD/ADD en aanverwante stoornissen.

Advies en voorlichting – Samen sterk zonder stigma

Samen Sterk zonder Stigma verbetert de beeldvorming rond psychische aandoeningen met een integrale aanpak. Succesfactoren van aanpakken uit het buitenland en vanuit bijvoorbeeld de homo- en vrouwenbeweging vormen de basis.

Coaching – Alan Brown ADD Crusher

If you’re always feeling behind, always overwhelmed, not living to your potential, then ADD Crusher™ is for YOU. Get instant access to game-changing videos and tools that teach proven alternative ADD treatments & strategies for crushing your worst ADHD symptoms.

Coaching – Martina Schneider UP Coaching

Zit jij vol nieuwe ideeën en projecten, maar lukt het je niet om te focussen? Ben je impulsief, snel afgeleid en heb je behoefte aan afwisseling?
UP Coaching helpt je beter je aandacht vast te houden en je doelen te bereiken.

Coaching – Felice Flameling Veelkant

Veelkant is bijzonder vaardig in doorbreken van taboes en langdurig ingesleten overtuigingen.

Coaching – Coaching mogelijkheden ADHD ADHD Nederland

Werken met verschillende praktijkgerichte psychologische methodes om je te helpen de symptomen te verminderen en meer grip te krijgen op je denkprocessen. Daarbij werken we vanuit een model dat meer kijkt naar mogelijkheden dan naar tekortkomingen.

Coaching – Coaching Gideon Benavraham Mindlink

Voor het opsporen van blokkades achter de meest uiteenlopende problemen.

Coaching – Coaching kinderen nieuwe tijd OpenSpirit

In 2002 richtte Shael OpenSpirit op, vanuit de wens reguliere en spirituele kennis met elkaar te verbinden.

Educatie – Los Caminos met Ervarend leren

Los Caminos helpt jongeren met gedragsproblemen. We doen dit met behulp van de methodiek Ervarend Leren. Dit is een methode die gebruik maakt van concrete ervaringen om de deelnemer inzicht te geven in het eigen gedrag.

Events – Spectrum Event

Heb je ADHD/ASS/Dyslexie/Discalculie/ HSP/DCD/Hoogbegaafdheid/onrust/angst/ of je voel je je altijd al anders en/of onbegrepen, kom dan naar het Spectrum Event en zie, hoor, beleef dat het anders kan zijn én dat je niet de enige bent met dit gevoel.

Kunst en creativiteit – Creatief schrijven door Chrisje

Mini workshops creatief schrijven. Individueel inschrijven op locatie.

Kunst en creativiteit – Ina Wuite kunstenaar en eigenaar Speelse Kunst

Bekend van o.a. de ADHD coachingskaarten, creativiteitskaarten en inspiratiekaarten

Kunst en creativiteit – fotograaf Merlijn Scharn maakt foto’s voor Lips & Lashes

Merlijn Scharn is een getalenteerd fotograaf met een fantastisch oog voor detail. Hij weet het alledaagse onderwerpen bijzonder te maken. Zowel professionele modellen als modellen zonder ervaring voor de camera weet hij op hun gemak te stellen en uit te dagen voor het beste resultaat.

Lifestyle –  Visagie & Hairstyling door Lips and Lashes

Lips and Lashes Visagie & Hairstyling heeft zich gespecialiseerd in het verfraaien van vrouwen voor allerlei gelegenheden. Van bruiden en glamour make-up tot naturel looks, fotoshoots en visagie workshops. Daarnaast maken de dames van Lips & Lashes verzorgingsproducten op natuurlijke basis, heel erg geschikt voor mensen met allergie en overgevoeligheid.

Lifestyle – ADHD Glossy SUZAN!¡

Het doel van het ADHD lifestylemagazine is om mensen te informeren over het onderwerp ADHD op een manier die aanspreekt, maar ook op een manier die het onderwerp recht doet. De drie pijlers van het magazine zijn kennis, humor en emotie.

Lifestyle – Winning Image

Kom tevoorschijn… Creëer een onvergetelijk beeld van jezelf.

Onderzoek – ADHD Fund

Empowerment of people with ADHD. ADHDFund is patient-centered: it involves research questions and ideas of people with ADHD. This is an empowerment of people with ADHD. Until now, larger research funds determine the research investments, very often genetic or neuroimaging research, which are important but do not serve people with ADHD in the short term.  All research is patient-oriented and patient-driven at ADHDFund, so that results can be directly used in clinical practice and people with ADHD can profit.

Onderzoek – Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie

Onze missie is om hersenonderzoek in de psychiatrie te faciliteren en om ontdekkingen van onderliggende neurobiologische oorzaken te versnellen zodat er betere behandelingen voor deze ernstige ziekten gevonden kunnen worden.

Talenten –  ADHD en kwaliteiten BAB Instituut

BAB staat voor Buitengewoon Actief Brein. Bij mensen met zo’n brein is sprake van vergrote of verminderde zintuiglijke prikkelgevoeligheid in een voor ieder unieke mate en combinatie.

Talenten – Ken je talenten Talent Woman

Vanuit elk talent vertrekt een verlangen. Wanneer dit verlangen werkelijkheid wordt levert dit een gevoel van voldoening op.

Voeding – Voeding en ADHD Linda Duin

Voeding, wat kunnen vitamines en anti-oxydanten voor je doen?

Voeding – Voeding en ADHD Ineke Gorter

Voeding en ADHD, hoe kan je met eten ervoor zorgen dat je goed in je vel zit?

Werk – Kennis over unieke kwaliteiten op de werkvloer Spectrum Perspectief

Wil de kloof tussen ‘vreemd’ en ‘vertrouwd’ kleiner maken, door toenadering en helderheid te scheppen, om vertrouwd te raken met.

Werk – Personal organizer Doriene Luttervelt helpt ondernemers D-ifferenz

Personal Organizer,u als ondernemer herkent dit vast wel; volop aan het werk, veel afspraken en terug op kantoor een enorme stapel en lange to Do lijstjes aanlopen. Niemand is goed in alles en iedereen heeft hulp nodig.

Zorg – Het online zorgportaal voor de mens Quli

Quli is het eerste online zorgportaal dat de mens (en niet de zorginstelling of zorgverzekeraar) centraal stelt. Quli helpt om mee te blijven doen, baas over eigen gezondheid te zijn en vooral ook gezond te blijven. Kwaliteit van leven, het sociale netwerk en hulp bij zorgvragen, daar draait het om.

Zorg – Stichting MedHulp

Stichting MedHulp dient als laatste vangnet om in die kosten van AD(H)D-medicatie te ondersteunen voor mensen met een laag besteedbaar inkomen.

 

Entertainment

Ilse van Daalen – schrijver, performer, schilder

Zonder mijn pen ben ik nergens, zonder inkt overal. Ik schrijf omdat ik adem en vertel, dicht en deel, omdat de verhalen borrelen en teveel zijn dan voor mezelf alleen.” Ilse op Facebook.

Audrey Smits – singer & songwriter met een dijk van een stem

DJ Veeta’d – muzikale DJ met een divers repertoire

Nicky CuriosityFlavour – videoregistratie

Merlijn Scharn – fotoregistratie

 

Holistische benaderingen vanuit meerdere disciplines

Ruime aandacht voor sport en muziek (wie wil er nu stil blijven zitten als ADHD’er!)

De plenaire sprekers baseren zich op wetenschappelijke studies

Ruime aandacht voor ervaringsdeskundigheid en hoe kan je deze toepassen

Volg ons op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven!

 

facebookiconpinktwittericonpink

2 gedachten over “Programma congres 2015

 1. Gaan Sandra Kooij en Hedwig Vos het m.b.t. hormonen het (ook) hebben over de overgang?
  Ik mis programmaonderdelen op het zgn. alternatieve vlak:
  * Mindfulness cq MBSR (Mindfulness based stress reduction – zeg maar completere mindfulness) cq yoga.
  * Neurofeedback
  * EFT
  * voedingssupplementen ipv methylfenidaten e.d.
  Deze onderdelen zullen mijn beslissing bepalen over wel/niet deelnemen.

  Like

  1. Beste Vijftig-Plusser,

   De exacte inhoud van de presentaties staat nog niet helemaal vast, maar wij kunnen wel alvast aangeven dat wij onder andere de overgang een belangrijk onderdeel in het geheel vinden. Dit zullen we nog even moeten afstemmen, op dit moment gaan we er vanuit dat zeker in de presentaties over vrouwen en hormonen dit een plek zal hebben.

   Er zijn verschillende coaches aanwezig tijdens het congres die zo goed als het hele spectrum aan behandelmethoden bevatten. Dit gaat van zeer praktische vaardigheden toepassen en het erkennen van je kwaliteiten, naar Matrix coaching en Mindlink, tot ADHD en voeding en spirituele coaching. De verschillende coaches en praktijken hebben ook ieder hun eigen visie op het gebruik van hulpmiddelen (medicatie, training, therapie, supplementen).

   Mocht je naar aanleiding van deze reactie nog vragen hebben ontvangen we graag een email via info@adhdvrouw.nl. Bedankt!

   Like

Reacties zijn gesloten.