Vraag het de professional: ADHD en de juiste partner

ADHD en relaties kan een flinke uitdaging zijn als je de juiste partner hebt, maar heb je die wel? Of ben je op zoek naar een partner en kom je de juiste match maar niet tegen? Relatietherapeut Sylvia van der Spek van Relatieraadsel in Den Haag geeft tips hoe om te gaan met ADHD in een relatie en als single op zoek naar een partner.

Relatietherapeut en coach

Sylvia is relatietherapeut voor stellen en coach voor hoogopgeleide single vrouwen. “Stellen help ik om elkaar beter te leren begrijpen, singles help ik met het vinden van de juiste man. Hoogopgeleide vrouwen die ik begeleid hebben alles voor elkaar, alleen de man ontbreekt. Dan is de vraag natuurlijk: waarom is dat zo?” In haar praktijk ziet ze vrouwen met ADHD en HSP die vaak tegen dezelfde dingen aanlopen als veel andere stellen. “Ruzies bij stellen zijn er vaak omdat ze elkaar niet goed begrijpen, de taakverdeling niet werkt, geld een issue is en het anders zijn dan de ander soms moeilijk te accepteren is.”

ADHD en relaties, hoe werkt dat?

Voor partners kan het moeilijk zijn om een weg te vinden in een relatie met een vrouw met ADHD. “Zorg allereerst dat je duidelijk maakt wat het betekent dat je ADHD hebt, leg uit waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Vergeet je iets omdat je laks bent of omdat je chaos in je hoofd hebt? Dat zijn heel verschillende dingen. Is er sprake van opzet of niet? ” Soms lijkt het voor de partner opzet om iets te vergeten, terwijl dat niet zo is. Het is goed om daar duidelijkheid over te geven, zegt Sylvia. “Het is een beperking, je kan er niks aan doen dat je dat hebt.” Maar je kan wel wat doen aan hoe je ermee omgaat!

Praten over emoties is vaak een uitdaging binnen relaties, zeker als er ADHD in het spel is. “Oefenen en uitproberen en je bewust zijn van het feit dat je dat moeilijk vind is de eerste stap. Alles wat je oefent daar word je beter in. Als het gaat om dingen vergeten, daar kan je allerlei trucjes voor verzinnen. Dat is met emoties onder woorden brengen ook.” Betrek je partner in je uitdagingen en laat hem of haar weten wat je lastig vind, vervolgt Sylvia. “Ga het vooral niet uit de weg en benoem dat je het moeilijk vindt. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt. Als je weet dat je ergens niet goed in bent en je erkent dat, dan is het makkelijker om dat te benoemen naar de ander. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik vind het soms lastig om daar woorden te verzinnen.’ Dan kan die ander je ook helpen daar woorden voor te verzinnen. Je kan gevoelens niet blijven opkroppen, uiteindelijk ontploft het toch een keer.”

Gelijkwaardige relatie opbouwen

Partners van vrouwen met ADHD kunnen zich storen aan ADHD-symptomen. Soms kan de partner klachten bagatelliseren of haar gaan betuttelen, met fikse gevolgen voor het zelfvertrouwen van de vrouw met ADHD. “Dit kan je tegengaan door je gelijkwaardig op te stellen. Als een partner je gaat betuttelen moet je daar iets over zeggen. Als je het moeilijk vind om over gevoelens te praten is dat lastig, maar door te zeggen dat je niet moet betuttelen kan je de ander te vragen ermee op te houden.” Oefenen met uitspreken van je behoeftes is daarin een belangrijke stap, net als durven jezelf te omarmen. “Bedenk dat je een unieke persoonlijkheid hebt. Je bent anders dan anderen en dat maakt je mooi. Ik las laatst een artikel over een dame met ADHD en die had daar zoveel voordelen aan, die dacht alleen maar in voordelen. ‘Als ik dat niet had gehad, was ik nooit zo creatief geweest’.” Gelijkwaardigheid heb je dus voor een deel zelf in de hand, stelt Sylvia, door je zo op te stellen.

“Met ADHD heb je een hyperfocus waardoor je bepaalde dingen enorm goed kan. Als je een partner hebt die zich richt op de beperkingen, moet je zeggen dat je niet moet denken in beperkingen maar in voordelen. Iedereen heeft beperkingen, niemand kan alles.” Focus je op wat je goed kan en verlang niet van jezelf of je partner om alles te kunnen. “De één is goed in klussen en de ander in administratie. Als je dan vind dat je partner heel goed in beide moet zijn maak je het jezelf heel moeilijk en zorg je dat iedere partner niet goed genoeg zal zijn. Ieder mens heeft zijn positieve en negatieve kenmerken, met beide moet je met evenveel respect omgaan. En als partner blijft hameren op negatieve is hij of zij niet de juiste partner.”

Het vinden van de juiste partner

Impulsiviteit is voor een grote groep vrouwen met ADHD een valkuil, zeker als het gaat om het vinden van de juiste partner. “Wees je er bewust van dat je impulsief kan zijn en vraag je af bij elke keuze op het een impulsieve keuze is of heb je er goed over nagedacht. Zeker bij belangrijke beslissingen. Never a dull moment met een ADHD’er, maar soms kan het ook teveel zijn.” Dus geen vliegticket naar een ver oord boeken om die ene leuke man of vrouw te ontmoeten als je elkaar alleen kort via het internet hebt gesproken, maar pak een moment van bezinning voordat je een besluit neemt. Als je dan alsnog besluit het ticket te boeken, kan je achter je beslissing staan!

En hoe zit het met mensen ontmoeten in het uitgaansleven? Want daar ligt een impulsieve actie op de loer, zeker na een paar drankjes. “Luister naar je intuïtie, dan weet je of mensen te vertrouwen zijn of niet. Je bent misschien ten goeder trouw, de meeste mensen zijn ook te vertrouwen. Als je middenin de nacht mensen tegenkomt en het is gezellig, wat is daar mis mee? Soms heb je er achteraf spijt, als je alles van te voren weet wordt het ook saai. En de meeste vrouwen met een drankje op nemen wel eens verkeerde beslissingen en missen de remmingen, daarin zijn vrouwen met ADHD niet alleen!”

Geef liefde de tijd

“Als vrouwen impulsief zijn kunnen ze soms hun hart geven aan een man of vrouw die niet de juiste is, wanneer je je hart hebt gegeven is het soms lastig om het terug te nemen. Als je geneigd bent dat impulsief te doen en niet voorzichtig te zijn, kijk dan de eerste drie maanden eens of de partner voldoet aan criteria van de ware. Als je dat onbewust doet, denk dan eerst na over wat je zoekt voordat je impulsief een kiest die niet bij je toekomstdoelen past.” Dat klinkt wel heel plastisch, maar juist voor impulsieve dames die steeds de verkeerde partner lijken te treffen is dit misschien wel een goede tip.

“Als je iemand ontmoet in de kroeg, een spannende man, zit in een band, heel leuk, maar eigenlijk wil je over twee jaar een kind dan is die leuk voor een avond, maar niet geschikt als levenspartner. Vrouwen worden hopeloos verliefd en lopen achter zo’n man aan over een beeld wat ze van hem hebben wat hij (nog) niet is.” Ai, dit klinkt meer herkenbaar dan ik wil toegeven. “Een partner moet niet aan gesleuteld hoeven worden, neem hem of haar zoals deze nu is. Denk niet ‘ah, hij draait wel bij als hij ziet hoe leuk ik ben’. Bij vrouwen die niet zo kritisch zijn of niet zo goed nadenken over wat ze willen bereiken met een partner met wie ze in zee gaan kom ik dit tegen. Kies een partner die beschikbaar is en vergelijkbare doelen heeft voor de toekomst.” Zo klinkt het toch heel logisch, maar het komt verrassend vaak voor dat wij vrouwen met ADHD een partner kiezen die niet past bij onze toekomst.

“Je zoekt een match die past bij je toekomstdoelen. Het is net als een auto kopen. Doe je dat impulsief heb je een mooie auto, maar deze is onhandig. Middenin de stad met een klein kind is het fijn om de auto voor de deur te kunnen parkeren en dan heb je geen Volvo station nodig. Een kleine auto kan je altijd wel in de buurt parkeren.” Zo klinkt het natuurlijk heel redelijk. “Kijk de eerste drie maanden hoe de man of vrouw zich aan je ontvouwt. Je kan niet in een avond beslissen of iemand de juiste is, het duurt drie maanden om iemand te leren kennen en te ervaren of hij of zij is wat bij je past. Als je je hart niet hebt gegeven is het makkelijker om afscheid te nemen als het niet matcht.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s