Wat betekent ADHD voor mij?

Vorige week ben ik geïnterviewd over het vinden van de juiste diagnose en wat dat voor mij heeft betekend. Het is goed om daar af en toe over na te denken. Ik ben namelijk bewust op zoek gegaan naar een diagnose, informatie en hulp. Maar wat betekent het nu, ruim zes jaar na het krijgen van de diagnose, om te weten dat ik ADHD heb?

Meer kennis over mezelf

Het krijgen van een diagnose voelde voor mij als de bevestiging dat er ‘iets’ is. Door hier kennis van te hebben, kan ik er gericht mee aan de slag. In mijn geval betekent dit dat ik veel steun op planningen en lijstjes met dingen die ik niet moet vergeten. Het maken van planningen en lijstjes geeft me overzicht, rust en de mogelijkheid dingen ‘uit mijn hoofd’ te halen. Ik weet dat ik in enthousiasme en hyperfocus kan doordenderen, dus ik heb een externe reminder nodig om te pauzeren en de rem erop te gooien. Stemmingswisselingen zijn me niet vreemd, net als slaapproblemen en een eindeloze stroom aan briljante en minder briljante gedachten hebben. De kennis geeft me de mogelijkheid om maatregelen te nemen, hulpmiddelen in te zetten en soms te accepteren dat het er even niet inzit. Dat accepteren gaat steeds beter.

Jullie zijn net als ik

Hoe meer ik me ga verdiepen in ADHD, hoe meer mensen ik tegenkom die zijn zoals ik. Vrienden, kennissen, collega’s, contacten via ADHDvrouw, ik ken veel mensen met ADHD. Aangezien ik vrij open ben over mijn diagnose en symptomen, is het voor anderen makkelijk om er met mij over te praten. De herkenning in de verhalen van anderen en kennis die we delen maakt het steeds makkelijker om te bevatten wat ADHD is en hoe het zich bij mij uit.

Passie voor ADHD

Door mijn eigen zoektocht naar informatie ben ik met ADHDer.nl gestart en bij ADHDvrouw terecht gekomen. Al ruim 6 jaar houd ik me met dit onderwerp bezig en ik blijf een passie hebben om anderen met ADHD te helpen met informatie, ervaringsverhalen en de juiste weg wijzen richting hulp. Het is niet makkelijk, maar het blijft belangrijk om volwassenen met ADHD te helpen. Zoveel mensen lopen met problemen en vragen rond, die gericht aangepakt kunnen worden als je weet wat er aan de hand is. Daarnaast is het voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen van enorm belang om te weten dat je niet alleen bent en wel degelijk wat van je leven kunt maken. Soms loop ik tegen de grenzen van mijn kunnen aan, maar elke keer weet ik weer de passie te vinden om door te gaan. Er is nog een wereld te winnen voor volwassenen met ADHD, specifiek voor vrouwen.

Mijn leven succesvol inrichten

Door al die jaren bezig te zijn met ADHD heb ik veel geleerd over de aandoening en mezelf. Deze kennis en het contact met vele lotgenoten en professionals heeft me de mogelijkheid gegeven om mezelf te ontwikkelen. Zo kan ik mijn leven steeds meer inrichten op een manier die bij me past. Met allerlei slimme hulpmiddelen als planningen en een app om pauzes te nemen tijdens het werk, door te blijven praten met mijn dierbaren en soul searching te doen zijn de uitersten in mijn leven steeds minder extreem. Goed slapen, accepteren hoe ik in elkaar steek en soms even pas op de plaats maken helpen om de symptomen beheersbaar te houden. Het blijft lastig om tientallen plannen voor een spannende toekomst te hebben en niet de puf of tijd om de plannen uit te voeren, buien te hebben of even helemaal geen puf om iets te doen. Maar ik weet dat dit erbij hoort en het ook weer over gaat. Me richten op wat werkt, op het positieve en niet altijd in de zesde versnelling gaan scheelt enorm veel frustratie en slapeloze nachten. Met vallen en opstaan geef ik mijn leven steeds beter vorm. Zo kan ik mijn positieve kanten gebruiken en de moeizame symptomen een plek geven.

2 gedachten over “Wat betekent ADHD voor mij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s