Vragenlijst dexamfetamine

druk hoofd

Het is je vast niet ontgaan, per bijna direct moeten mensen die dexamfetamine gebruiken flink gaan bijbetalen. De termijn is opgerekt naar 1 mei, maar dat is natuurlijk geen oplossing. Een flinke discussie is ontstaan om te voorkomen dat mensen die dexamfetamine gebruiken ineens €23.55 per doosje van 30 stuks 5mg Amfexa moeten bijbetalen (zie artikel fabrikant Amfexa). De meeste ADHD’ers gebruiken drie doseringen per dag, bij gebruik van 5mg per keer is de eigen bijdrage per maand €70.65 per persoon. Mocht de eigen bijdrage ook gaan gelden voor de tabletten van 10mg wordt het nog veel duurder. Het artikel van Impuls zet wat belangrijke zaken op een rijtje.

Actie ondernemen

Dexamfetamine.nl is een petitie gestart om te voorkomen dat de eigen bijdrage er zomaar doorheen wordt gedrukt. Het is namelijk niet de eerste keer dat er een medicijn wordt geregistreerd en daardoor onnodig veel duurder wordt voor de patiënt. Voor Concerta, Strattera, Medikinet, Equasym en vele medicijnen voor andere aandoeningen geldt al een eigen bijdrage, de soms hoge maandelijkse kosten komen voor rekening van de patiënt. Omdat de zorgverzekeraar en apotheek afspraken maken over de prijs en vergoeding vallen mensen die een bepaald middel om gezondheidsredenen nodig hebben te makkelijk buiten de boot. Want als het goedkopere en volledige vergoedde alternatief zou werken, dan zou je dat wel nemen toch!

Onderzoek naar medicatie

Om een duidelijk beeld te krijgen van de impact van het niet vergoeden van Amfexa, is Dexamfetamine.nl een onderzoek gestart. Vraag bij je apotheek na wat ze vanaf 1 mei nog zullen voorschrijven en laat je reactie anoniem achter op de website. Met deze gegevens hoopt de organisatie de ernst van de situatie te kunnen onderstrepen en als collectief actie te kunnen ondernemen. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over Dexamfetamine en andere ADHD-medicatie die nu onnodig duur of zelfs onbetaalbaar is voor patiënten die goed werkende medicijnen hard nodig hebben om te kunnen functioneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s