Het verband tussen oestrogeen en ADHD

brainwaves-e1297148433839

Vertaling van The Estrogen Connection to ADHD

Voor haar menopauze, werd ‘’Sylvia’’ geplaagd door ernstige PMS (nu bekend als PMDD – Pre Menstrueel Dysphorie Stoornis) (Dysforie = sombere stemming, PMDD wordt beschreven als een ernstige vorm van PMS, YKV). Ze had elke maand migraines die gelijkliepen met haar menstruatie en haar werk leed eronder omdat ze regelmatig haar focus/concentratie verloor. Na haar menopauze verergerde de ‘mist’ in haar hersenen. Ze wist niet dat haar ongediagnosticeerde ADHD deel uitmaakte van de hormonale ‘snafu’ (afkorting: Situation Normal All F*cked Up).

Oestrogeen en de invloed op de hersenen

Oestrogeen, in het bijzonder estradiol, het overheersende oestrogeen voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, werd nader onderzocht, als een krachtige invloed op cognitie, geheugen en kneedbaarheid van de hersenen. Research van de Universiteit van Massachusetts in Amherst en UCLA laat zien dat estradiol zich kan gedragen als een neurotransmitter als ook als een hormoon in de bloedstroom. Het UMass/UCLA onderzoek liet zien dat estradiol feitelijk gemaakt wordt in de neuronen van de pre-frontale cortex en een snelle doorgifte van neurologische impulsen bevordert. Estradiol vergroot ook de concentratie van neurotransmitters als serotonine, dopamine en noradrenaline. Met andere woorden, estradiol helpt het brein om beter en sneller te werken.

Concentratieverlies bij ADHD tijdens de menstruatie

Echter, ADHD is het resultaat van onderpresterende neurotransmitters, in het bijzonder dopamine en nor-adrenaline. Wanneer estradiol op volle kracht aanwezig is in het lichaam van een vrouw, zoals in het midden van de cyclus, puft het niet-ADHD brein prima door. Tegelijk heeft het brein van een vrouw met ADHD veel moeite met aandacht vasthouden, prioriteiten stellen en taken afmaken. Wanneer de estradiol sterk vermindert, zoals net voor de start van de menstruele bloeding, kunnen niet-ADHD hersenen tijdelijk afwijken van hun doorgaans rechtlijnige pad. Het ADHD-brein echter, dat al te maken had met een tekort in neurotransmitterverbindingen, valt nòg meer in de afgrond van geheugenverlies en concentratieverlies.

Menopauze en ADHD

De situatie verslechterd bij de menopauze, wanneer oestrogeen en progesteron een wilde dans doen van onregelmatige overvloed, opgevolgd door krapte. Veel vrouwen ervaren stemmingswisselingen, opvliegers en ‘hersenmist’. ADHD vrouwen lijden onder nog ernstiger mentale beperkingen, zonder hun hersen-vriendelijke estradiol. Vaak ontdekken voordien ongediagnosticeerde vrouwen nu hun latent aanwezige ADHD. De menopauze verergert ADHD symptomen omdat de ondersteuning door estradiol van de hersenen zo goed als verdwijnt.
Het is niet de oorzaak van ADHD, maar lage oestrogeen niveaus spelen wel een belangrijke rol in de ernst van ADHD symptomen voor vrouwen.

Hormoontherapie?

Sommige vrouwen kiezen voor hormoon therapie (HT) tijdens de overgang. Anderen vermijden HT wegens mogelijke medische risico’s. Over het algemeen, geven vrij verkrijgbare supplementen het brein niet dezelfde stimulans als estradiol. ADHD medicatie kan echter vaak de functie van neurotransmitters stimuleren en de focus verbeteren. Lichamelijke beweging, meditatie en extra slaap worden ook aangeraden voor vrouwen met ADHD omdat die activiteiten alertheid en geheugen van het brein ondersteunen.

Vertaling door Yildiz

4 gedachten over “Het verband tussen oestrogeen en ADHD

  1. Dus daarom heb ik er nu meer last van. Vroeger kon ik meer aan dan nu ik in de menopauze zit. Fijn dat ik het nu weet, bedankt hoor.

    Like

  2. Dag dames,
    Er is nog veel onbekend over vrouwen en hormonen, laat staan in combinatie met een aandoening of ziekte. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan. Als je redelijk onderlegd bent in het Engels kan je onderaan de pagina adhdvrouw.nl/add-of-adhd wat links naar wetenschappelijke onderzoeken vinden. Psychiater Sandra Kooij zal op het komende congres de bevindingen van onderzoek naar humeuren en hormonen bij ADHD presenteren, de enquête die ze hiervoor heeft ingezet is onder andere door de bezoekers van het eerste ADHDvrouw congres ingevuld. Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomsten en hopen dat dit een mooie stap richting meer kennis over hormonen en aandoeningen als ADHD zal zijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s