Zwanger met ADHD, wat een super combi!

Foto via Betje.com
Foto via Betje.com

Eind februari ben ik bevallen van een gezonde zoon. Mijn ADHD-diagnose was lange tijd voor mij een obstakel om moeder te worden. Ik was onzeker of ik wel een geschikte moeder zou zijn. Toen ik eenmaal geaccepteerd had dat ik waarschijnlijk niet een standaard moeder zou worden en dat juist misschien heel leuk voor het kind zou zijn, ben ik zwanger geraakt.

ADHDvrouw en zwanger, wat een super combinatie!

Iedere vrouw met ADHD zou altijd behandeld moeten worden alsof ze zwanger is! Wat ontzettend geweldig. Ik kwam in een nieuwe wereld terecht. Mensen houden ineens rekening met me, zonder dat ik het vraag. Het begint al bij het eerste gesprek met de verloskundige. Ik krijg een map met een tijdlijn waarin voor iedere week van de zwangerschap beschreven wordt en wat er moet gebeuren. Broodnodig volgens de verloskundige, want er komt tijdens een zwangerschap zoveel op je af! En… je wordt ook nog een beetje vergeetachtig.

Reminders en begrip

Iedere week krijg ik een mail met de ontwikkeling van mijn kindje. Wat er deze week ons te wachten staat. Wanneer ik weer op controle moet. Weer een reminder. Als ik een keer boos ben, of verdrietig, of juist heel blij kijken mensen niet raar op. Mensen zijn niet geïrriteerd of boos erover. Men zegt: “ Spannend hè! Je zult wel last hebben van je hormonen”. En men gaat weer verder met de orde van de dag, alsof het doodnormaal is.

En nog steeds begrip

Als ik doodop s ochtends op het werk bij het koffiezetapparaat sta, krijg ik altijd wel een schouderklopje van een collega. “ Zwaar hè die nachten? Doe maar rustig aan, niet over je grens gaan hè!” Het lijkt alsof de wereld volledig is ingericht op mij en mijn ‘zwakke punten’ willen opvangen. Wat een weelde dit, ik ga snel voor een tweede kind! 🙂

2 gedachten over “Zwanger met ADHD, wat een super combi!

  1. Hoi Maria,

    Hoe ben je die laatste dagen van je zwangerschap doorgekomen? Ik word echt gek van mezelf. Weet niet meer wat ik moet doen. Kan niet zo super veel meer. en AAAAAHHHHHH!!!! Ik heb adrenaline nodig. ofzo.

    Like

  2. Beste Maria, bij welke verloskundige zat jij? Een vriendin van mij is al bij haar tweede verloskundige en wanneer mijn vriendin iets vraagt zegt ze, daar praat ik pas over met je in je 36e zwangerschapsweek. Dit geeft veel, in mijn ogen, onnodige stress en onzekerheid. En ik vind het verschrikkelijk om te zien. Hoe vind je een verloskundige die begrip heeft voor mensen met adhd??

    Ik hoop op je reactie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s