Nee zeggen en ontspannen

dreamstime_xs_9332153 (1)

Deze week heb ik twee keer nee gezegd op een verzoek waarop ik zeker geen ja moest zeggen. Ik ben best trots dat ik dit heb gedaan, de neiging om ja te zeggen moet ik namelijk flink onderdrukken. Dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Ach, dat lukt vast wel’, daar luister ik maar al te graag naar. Maar dat kan nu even niet en dat is maar goed ook. Ik kan mezelf niet in zessen blijven knippen! Ondanks dat ik dat rationeel wel weet, blijft het lastig om het te voelen en ernaar te handelen.

Nee, dat gaat helaas niet

‘Nee’ is niet een woord dat ik veel gebruik. Wanneer ik één of beide neefjes onder mijn hoede heb kom ik redelijk aan mijn tax nee-zeggen. Nee zeggen tegen een voorstel voor een afspraak van een (mogelijke) opdrachtgever, dát vind ik erg lastig. Als er geen wereldschokkende dingen in de agenda staan, ben ik geneigd om vol enthousiasme erin te springen. Terwijl dan andere werkzaamheden dan blijven liggen. Want: ‘Ach, dat komt ook wel weer goed’. Totdat het niet meer goed komt en ik mezelf, wederom, teveel aan het overladen ben. Nu ik een korte periode even flink gas terug heb genomen, wil ik er weer lekker tegenaan. En gek genoeg werkt dat niet zo. Nee zeggen moet onderdeel van mijn strategie gaan worden want met alleen ja blijf ik niet overeind. Dat is echt een hele stomme les om te leren.

Ontspannen, hoe gaat dat ook alweer?

Hand in hand met het te weinig nee zeggen is het teveel niet ontspannen. Ik heb teveel gedaan, structureel, en ben vergeten hoe ik moet ontspannen. Ik raak ongeveer elke seconde afgeleid als ik tv kijk, een boek lezen kost me teveel motivatie en een wandelingetje maken doet me goed, maar de deur uit gaan blijkt toch een flinke drempel. Laatst wilde ik een middagje alleen naar de sauna met een saunabon die ik van een lieve collega’s heb gekregen. Op de site stond dat reserveren gewenst is, dus ik staar een uur naar het scherm zonder de sauna te bellen. Uiteindelijk reserveer ik online, anders ga ik zeker niet. Ik kom twee minuten voor de gereserveerde tijd aan bij de balie en baal dat ik hier zoveel moeite mee heb. Ontspannen hoort toch fijn en leuk te zijn?

Het is even niet anders

Ik zou heel graag weer lekker willen sporten, wandelen, schilderen of naar de sauna zonder dat ik voor m’n gevoel eerst een berg moet beklimmen. Maar het is even niet anders. Van de psycholoog heb ik een lijst gekregen met ontspannende activiteiten waar ik er een paar uit kan kiezen om me beter te leren ontspannen. Ze drukte me op het hart dat een lange douche nemen ook telt als ontspannende activiteit, en dat sporten voorlopig maar even van de lijst moet blijven totdat ik me beter ga voelen. Mijn ambitieuze en optimistische kant wil graag roepen dat het allemaal best wel gaat als ik even doorbijt, al weet ik dondersgoed dat het niet zo simpel werkt. Nu moet ik hiermee dealen en stap voor stap verder. Twee keer nee zeggen en één lange douche is een prima score voor deze week. Volgende week kijken we weer verder!

3 gedachten over “Nee zeggen en ontspannen

 1. Nee zeggen blijft inderdaad iets moeilijks en het luisteren naar je lichaam ook. Zeker goed van je dat je nee kan zeggen en het probeert, elk klein dingetje is iets om trots op te zijn en zoals met alles is klein beginnen heel erg belangrijk. Ik hoop voor je dat je langzaam meer kan ontspannen..

  Like

 2. hihihihihihihi vandaag vroeg de praktijkondersteuner aan mij wat ik doe voor ontspanning, wat ik daarin leuk vindt of graag zou willen, toen werd het stil……………. weet je nog wel wat dat is vroeg ze mij, euh nee? Dus nu zit ik in zo’n fase van tja wat vind ik leuk, kost geen bergen energie (want die is er nog lang niet) maar haal ik wel energie uit en positiviteit, ik ben nog aan het nadenken.

  Like

  1. Dat is zo herkenbaar! Ik vind het ook enorm lastig, zeker op het moment dat ik zou moeten/willen ontspannen. Wandelen helpt, hoe moeilijk het ook is om de bank af te komen en alleen een rondje te lopen, net als lekker tv kijken of een magazine lezen. Kleuren en haken (ce laatste is niet mijn hobby, maar sommigen zweren erbij) zijn ook goede opties die niet heel veel energie kosten. Maar het lastige blijft vooral het gewoon te doen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s