Als je strategie maar goed zit

feest

Door de jaren heen verzamel je allerlei mensen om je heen. Soms verwatert er links en rechts wat. De harde kern blijft over. Tel daar familie en schoonfamilie bij op en dan loopt ’t aantal aardig rap op. En al die lieve schatten vieren hun mijlpalen. Trouwen, samenwonen, verjaardagen, nieuwe huizen, zwangerschap en geboorte of zomaar omdat het kan. Soms klein maar ook wel eens groot en intens. Nou wil ik het graag hebben over hoe je met een ADHD-brein overleeft op een heel groot feest met heel veel mensen.  Ik heb door de jaren heen een aardig waterdichte strategie ontwikkeld die ik graag wil delen.

Sandwich de datum

Daar bedoel ik mee dat je slim omgaat met je agenda. Staat er een groot feest in de planning? Zorg dat je de dagen ervoor je avonden rustig houdt en de dagen erna het liefst helemaal leeg. Dan heb je tijd om op te laden en ruimte om bij te komen. Ik noem het een sandwich vanwege de constructie. Leeg-feest-leeg. Waarbij het feest beleg is en leeg het brood. Het werkt echt fantastisch! Nou weet ik als geen ander dat een ADHD-brein moeite heeft met discipline en regels. Door de jaren heen, ik ben nu 43, heb ik mezelf aangeleerd om grote feesten te sandwichen. Als ik het niet doe heb ik altijd spijt! Extra tip: zet de momenten van rust ook in je agenda. Uiteindelijk doe je het voor jezelf.

60% is meer dan genoeg

Deze strategie is lastig. Geef ik eerlijk toe. Het lukt me ook heel vaak niet. Maar als het lukt is succes gegarandeerd. Een ADHD-vrouw is vaak all-in. Geeft vaak 110% van zichzelf, terwijl 60% meer dan genoeg is. Probeer ergens een soort rem in te bouwen. Als je merkt dat je op hol slaat, loop even weg. Ga naar de W.C. of loop even naar buiten om jezelf te herpakken. Herhaal in je hoofd: 60% is genoeg. Even diep ademhalen. Het kost een beetje tijd en oefening om grip te krijgen op hoeveel je geeft in contact met anderen. Mijn favoriete escapes zijn: weglopen om iets te drinken of eten te halen, naar de toilet gaan of even naar buiten glippen.

Focus op max 3 mensen

Dit is echt een van de beste tips ever. Als je op een groot feest bent met bekenden en onbekenden, kan dat best overweldigend zijn. Om mezelf een soort safe haven te geven, zoek ik altijd twee of drie mensen uit waar ik me op concentreer tijdens het hele festijn. Dat zijn altijd personen waar ik me veilig bij voel. Bij wie ik mezelf kan zijn. Waar ik even kan opladen. Een van de uitdagingen waar we allemaal mee kampen is dat alle prikkels van buiten zoveel harder binnenkomen dan bij gewone mensen. En dan wil je hoofd ook nog es overal op ingaan. Zucht. Je kent ’t wel. Dat scherm je af door de main focus te beperken tot maximaal 3.

De bubbel

Dit is eigenlijk een extensie van bovenstaande. Maak van je veilige kleine groepje een soort bubbel. Alsof de rest van de mensenmassa niet bestaat. Dat is geenszins negatief bedoeld tegen alle andere feestgangers. Het is vooral een strategie om rust te scheppen en de boel overzichtelijk te houden. In de bubbel kun je even opladen. Het is dan net alsof de rest niet meer bestaat. Je sluit het rumoer even buiten zonder dat je jezelf isoleert.

Don’t talk just dance

Deze tip is persoonsgebonden. Want niet iedereen houdt van dansen. Voor wie er wel energie van krijgt; ga lekker even swingen! Hangt wel af van het type feest en of er een dansvloer is. Is er leuke muziek, een dansvloer en doe je graag je voetjes van de vloer? Go for it! De beste bubbel ontstaat als je los gaat in de muziek. Hoef je ook niet meer te praten terwijl je toch contact houdt.

Humor & luchtigheid

Op feestjes waar drank in het spel is, is er een kans om onverhoopt meegesleept te worden in een verhitte discussie. Laat je niet verleiden tot extreme uitspraken. Het leidt alleen maar tot energieverlies. En de volgende dag herhaal je waarschijnlijk, net als ik, alles nog eens in je hoofd. Had ik maar dit of had ik maar dat gezegd/gedaan. Doe het jezelf niet aan! Wordt een gesprek een vervelende discussie? Loop gewoon weg. Haal een drankje, loop naar buiten of ga even naar het toilet. Zoek daarna meteen je veilige mensen op.

Ontwapende edoch oppervlakkige hartelijkheid

Dit werkt voor mij echt heel goed. Kijk maar of jij er ook iets mee kunt. Of het ook lukt is een beetje afhankelijk van hoe uitgerust je op het feest aankomt. Ik heb deze strategie geleerd toen ik nog in de horeca werkte in hartje Utrecht. Toen ik net begon in de bediening voelde ik me heel ongemakkelijk en stroef  in de omgang met gasten. Mijn collega, die later een goede vriendin is geworden, vertelde me dat je het zelf in de hand hebt. Als je gasten verwelkomt met een hartelijke lach, een grapje en hen snel voorziet van een aperatiefje is de winst al snel binnen. Je hoeft namelijk echt niet het achterste van je tong te laten zien. Ook deze tip vergt een vorm van zelf-controle. Merk je dat het niet lukt? Je raadt het al: loop even weg, schep ruimte en haal adem.

Dusssss…

Staat er een groot feest in de planning? Sandwich de datum, bedenk je dat 60% geven meer dan genoeg is, richt je volle aandacht op maximaal 3 mensen, maak een bubbel, voetjes van de vloer, houd het luchtig en ga voor oppervlakkige hartelijkheid. Dan kan het eigenlijk niet mis gaan. Natuurlijk ben je de volgende dag een beetje moe, maar niet volslagen uitgeput. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s