Reboundchick

Schermafbeelding-2014-10-15-om-11.04.55

Kijk, er is zomaar iets waar ik het even over wil hebben. Misschien komen er uiteindelijk nog goede tips naar voren, want ik vind het een irritant probleem. De meeste van ons zijn gezegend met het feit dat we de dag doorkomen met een zekere dosis Ritalin. Deze dosis zorgt er voor dat ik de hele dag op een redelijk rustige en geconcentreerde manier kan functioneren. Fijn dat dit medicijn is uitgevonden, daar zijn mijn vriend, werk én familie best tevreden over. Alleen is er één klein rotdingetje aan dit medicijn, namelijk de rebound.

Onrust

Eigenlijk begint mijn dag achterstevoren: de hele dag verlang ik naar mijn bed, maar als ik eenmaal lig voel ik het aankomen. De onrust in mijn hoofd en lichaam neemt toe, terwijl ik juist behoorlijk moe ben. ‘Laat het feestje maar beginnen’, lijkt mijn hoofd te schreeuwen. Op het moment dat ik in bed lig, begint mijn hoofd te ratelen. Uit het niets komen niet-belangrijke gedachten in mijn hoofd voorbij. Een kleine greep uit deze gedachten: hoe komt het dat een kat altijd kan slapen? Hoe zou mijn leven eruit zien als ik in Amerika geboren zou zijn? Wat was dat mooie tekstje wat ik pas voorbij zag komen op Instagram? 

Streng zijn

Ik probeer op deze momenten streng te zijn en ik zeg dan tegen mezelf: ‘Natasja, je bent moe, morgen moet je werken, probeer te chillen en ga slapen!’ Dan hoor ik in mijn hoofd het liedje: ‘Chillen, chillen, chillen in een bubbelbad’. Zucht… Poging twee gaat eigenlijk hetzelfde: ik probeer weer te gaan slapen, maar na een kwartier bedenk ik me dat ik de wasmachine nog aan moet zetten. Aangezien ik weet dat ik niet kan slapen voordat ik dit gedaan heb, loop ik naar de wasmachine om de was aan te zetten. Gevolgd door het liedje: ‘Grote wasjes, kleine wasjes, stop ze in de wasmachine’. Ik kom er echt niet bewust op; het is er ‘gewoon’ ineens.

Creatieve ideeën

Heel vervelend dus, die leuke rebound. Maar soms kan het ook verschrikkelijk handig zijn! Mijn creatieve brein neemt het over tijdens deze spectaculaire nachten. De mooiste ideeën komen naar boven, wat best handig kan zijn voor mijn werk als activiteitenbegeleider met verstandelijk beperkte kinderen. Een idee ‘plopt’ zomaar ineens op en wordt steeds groter en mooier. De volgende dag vertel ik op mijn werk het idee en gelijk een plan, alsof ik er maanden over nagedacht heb.

Ook bedenk ik tijdens de nachtelijke rebounds de mooiste ideeën voor de consumentenmarkt. Zo heb ik bedacht dat een speciaal horloge voor ADHD’ers best handig kan zijn. Ik moet bijvoorbeeld vijf keer per dag mijn pilletjes innemen en door mijn chaotische aard vergeet ik dat nog wel eens. Dus zou ik graag een horloge willen hebben met een alarm, waarbij er ook direct een laatje uitschuift met de dosis pillen die ik op dat moment moet nemen (by the way, mocht een producent dit lezen: Copyright @ Natasja).

Slechte nachtrust

Wat ik wel vervelend vind is dat alles wat ik bedenk, me zo onrustig kan maken dat ik het gewoon moet opschrijven of uitwerken.  En dit kan in mijn wereld niet wachten tot morgen, het moet meteen. Vermoeiend vind ik dat. En deze gedachten zorgen voor een slechte nachtrust. Ze zorgen ervoor dat ik pas rond een uur of 4 in slaap val, terwijl om 7.00 uur de wekker weer gaat. Gelukkig gaat het niet iedere nacht zo, toch vind ik het vrij irritant. Ik lijk er totaal geen controle op te hebben als dit voorkomt. Maken jullie dit ook weleens mee? Help mij alsjeblieft deze nachten te kunnen slapen…

3 gedachten over “Reboundchick

 1. Zo gruwelijk herkenbaar!!!!! En eerder op de avond stoppen is ook geen alternatief. Ik probeer nog wel eens ietsje langer door te gaan, en eerst in slaap te vallen….en dan erop gokken dat ik in de rebound niet wakker word. Maar ja, werkt ook zelden 😉

  Like

 2. Ik heb weleens een slaapcentrum bezocht. Hierbij heb ik voor het slapen nog een concerta genomen zodat mijn hoofd rustig blijft. Ze zeggen dat een bijwerking kan zijn dat je niet kunt slapen. Maar wat had ik te verliezen. Slapen deed ik toch al niet. Het heeft maanden lang goed gewerkt. Toen kreeg ik ineens toch last van slapeloosheid. Maar toch het werkte wel. Misschien niet levenslang ofzo, maar periodes afwisselen kan een goede oplossing zijn. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

  Like

 3. Ook hier heel herkenbaar, al kan ik helaas geen Ritalin meer gebruiken ivm de hoge bloeddruk die het bij mij veroorzaakt.
  Ik probeer me er bij neer te leggen dat ik 1 op de 4 nachten slecht slaap. Ik weet dan ook dat ik de nacht erop wél goed slaap omdat ik zo vermoeid ben. Overdag gaat het zonder genoeg slaap ook best wel aardig omdat ik geen medicijnen slik, dus dan pept mijn lichaam me wel op om de dag door te komen 😉 mijn tip is dus acceptatie & berusting!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s