Iets afmaken

focus

Mijn verloofde zegt meer dan eens tegen mij: “Maak nou eens iets af”. Met zoveel afleiding om mij heen vind ik iets afmaken echt heel moeilijk. Toch kan ik je vertellen dat het een stuk beter gaat dan vroeger. Ik maak kleine stapjes om bepaalde taken af te krijgen. Zo zet ik een timer bij de afwas en zorg ik ervoor dat die klaar is, zodra het alarm afgaat. Doe ik dat niet, dan gebeuren er tijdens de afwas nog 101 dingen en is het heel moeilijk om hem echt af te krijgen.

Een blog schrijven

Om een blog te schrijven, ga ik er echt voor zitten. Ik weet zeker dat ik er veel meer in een week af zou kunnen krijgen, als de telefoon niet zo vaak ging. Niet dat er wat belangrijks is, maar vriendin heeft een nieuwe liefde. Of andere heeft liefdesverdriet. Dan is er het grote gevaar Facebook; ik heb de meldingen al uit staan, maar de verleiding is te groot om niet af en toe te kijken. Daar staat weer een leuke link, en oh kijk daar kun je nog meer lezen. En zo ben ik rustig een uur verder.

Hyperfocus

Een tijdje terug had ik huiswerk. Ik moest een e-book schrijven. Research doen en het geheel zelf grafisch bewerken. Na drie maanden had ik nog maar één pagina geschreven. Gelukkig kwam toen de hyperfocus. Ik heb mijn telefoon buiten bereik gelegd en schreef op de momenten dat mijn kleinste sliep. Was ze wakker, dan deed ik research onder het spelen. Het moest gewoon af.

Het goede voorbeeld

Ik leer mijn dochter van bijna 9 jaar dat ze dingen moet afmaken. In een poging om meer orde te krijgen in haar kamer en zo rustiger te kunnen spelen en slapen, had ze al haar speelgoed op de grond gegooid. Het heeft er drie weken gelegen en heeft me al mijn wilskracht gekost om het niet voor haar op te ruimen. Als ik het haar wil leren, dan moet ik zelf wel het goede voorbeeld geven. Uiteindelijk sloeg ook bij haar de hyperfocus toe en was het binnen een uur keurig netjes. Met een grote vuilniszak voor arme kindjes.

Tegenslag

Door dingen niet af te maken of er zo lang over te doen, gaat het uiteindelijk fout met deadlines. Dan ga je werk verliezen en dat is niet goed voor de zaken. Ik ben dus weer druk in de weer met timers, Concerta en probeer de afleiding weg te leggen.

Hoe gaan jullie om met dingen afmaken??

Een gedachte over “Iets afmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s