In het hier en nu is het goed vertoeven

‘Free your mind and the rest will follow’, werd in 2003 al gezongen door een bekende R&B groep. Nu, ruim tien jaar later, besef ik pas wat dat voor mij betekent. Ik besteed veel tijd aan denken en leef zeker 70% van de tijd in mijn hoofd, wat een hoop ongemak en frustratie veroorzaakt. De gevolgen daarvan zijn:afgeleid zijn, niet kunnen presteren naar mijn vermogen, niet opletten etc.

Kostbare tijd

Wanneer ben ik dan het meest productief of in hyperfocus? Dat is wanneer ik met al mijn aandacht in het moment ben, met datgene waar ik mee bezig ben of de situatie waarin ik mij bevind. Ik raak al jaren gefrustreerd vanwege het feit dat ik niet de dingen doe die ik zou kunnen doen, dat ik afgeleid ben en uiteindelijk mijn kostbare tijd gebruik aan dingen die ik eigenlijk helemaal niet belangrijk vind. Puur omdat het een gewoonte is geworden.

Waar besteed ik mijn kostbare tijd dan zo aan?

  • Denken aan de toekomst, wat ik daar allemaal zou kunnen gaan doen.
  • Denken aan het verleden, wat er allemaal is mis gegaan en hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen.
  • Dagdromen over alle mogelijkheden die ik heb in mijn leven of in negatieve zin, alles wat er fout zou kunnen gaan.
  • Facebook en het lezen van artikelen online.

Wow en al die tijd had ik kunnen gebruiken om:

  • Een website te bouwen
  • Te bloggen
  • Een project te starten
  • Met mensen te praten die om me heen zijn
  • Muziek te maken
  • Etc. Etc.

Ik ben mij steeds meer bewust van hoe ik mijn tijd indeel en wanneer ik weer eens niet in het moment ben. En daarbij ook niet boos op mezelf te zijn wanneer ik het niet ben. Een hele klus, jazeker, want dit patroon gaat diep.

Vluchten uit de realiteit

Hoe makkelijk is het om weg te gaan van het huidige moment omdat het onprettig is, je geconfronteerd wordt met je onvermogen, je pijn, je twijfels, je onzekerheid? Hoe makkelijk is het dan om te vluchten in verleden, toekomst of andere werelden? Het gebeurt bij mij vanzelf. Maar de laatste weken ben ik mijzelf steeds weer aan het bijsturen. Zo weer terug het moment in. En wat gebeurt er dan? Ik ben productief, creatief, doe dingen die ik belangrijk vind, dingen komen van de grond, ik voel me beter over mezelf en ervaar meer vreugde. Zo simpel is het dus.

Positieve flow

Zoveel tijd besteden aan het beraden van plannen over hoe ik wat kan gaan doen, wat ik leuk vind, wat goed voor me is, in plaats van het gewoon te doen. Zonder er meteen geld voor te hoeven verdienen, want daar gaat het niet eens om. Ik denk dat het meer gaat over mijn tijd zo te gebruiken dat ik dingen doe die mij energie geven, mij uitdagen, mij inspireren en zo kom je vanzelf in een positieve flow terecht die je ergens brengt waar het fijn is.

Het enige wat ik nu wil doen is opmerkzaam zijn wanneer ik weer niet in het moment ben. En dan zachtjes mijn hand pakken en mijzelf terugleiden naar het hier en nu. In het hier en nu is het vaak trouwens superfijn, er zijn zoveel mogelijkheden en ik kan mijn talenten ontwikkelen. Het is een plek waar ik mij wil begeven, ook wanneer het eens niet zo fijn is. Een behoorlijke uitdaging voor iemand die meer in haar hoofd leeft dan op aarde, maar hoeveel winst is er te behalen wanneer ik deze vaardigheid onder de knie heb! Dus nogmaals: ‘Free your mind, and the rest will follow!’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s