BAB Instituut – Gebruik maken van jouw zintuiglijke waarneming

Als je alleen kijkt naar wat jou zichtbaar lukt, heb je nog niet alles over jezelf ontdekt. Soms moet je, om erachter te komen wat jouw grootste talenten zijn, juist kijken naar je valkuilen. Dat wat je probeert achter je laten maar steeds in een ander jasje opduikt in jouw leven. Je voelt je aangetrokken tot situaties en mensen die het beste in je boven halen, die je (onbedoeld) helpen om jouw talenten ontwikkelen.

BAB

Als je hebt ontdekt wat jij het beste kunt en wat je nodig hebt om op een positieve manier jouw talenten te gebruiken, in relaties, werk en vrije tijd, maak je gebruik van jouw Buitengewoon Actief Brein. Afgekort BAB genoemd. Wij noemen het ADHD of autisme als de nadelen van hoe jouw brein werkt, de voordelen overschaduwen. Daardoor ben je naar de GGz gegaan, heb je een diagnose gekregen en geleerd hoe om te gaan met die nadelen. Tussen de behandeling en werken, relaties herstellen en opbouwen zit bij veel mensen een kloof. Daarvoor hebben wij een brug gebouwd in de vorm van de training Alles gewoon anders doen! Samen met jou gaan we ontdekken hoe jouw BAB werkt en wij staan als ervaringswerkers en ervaringsdeskundigen, samen met je medecursisten, naast je.

Zintuigen

Iedere persoon heeft een andere mix van zintuiglijke waarneming. Hoe gevoelig ben jij? Welke zintuigen beleef je sterker en welke minder en hoe variabel is jouw beleving? Eenvoudig gezegd: in welke situatie neem je bijvoorbeeld minder geluid waar dan anders of ruik je meer? Door naar de valkuilen te kijken, krijg je hier inzicht in. We gaan samen kijken hoe je die talenten anders kunt gebruiken, op een manier die voor jou werkt.

Voorbeelden:

Overgevoelig voor licht of bepaalde kleuren: concentratieproblemen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, opgefokt zijn. Mogelijkheden: belichtingsmedewerker, artiest, modeontwerper, (binnenhuis)architect, verkeersregelaar of politieagent (opmerkzaamheid).

Overgevoelig voor geluid geeft mogelijkheden als muzikant of danser, maar ook coach of rechercheur (intonatie in een stem zegt jou wat over wat iemand tussen de regels door vertelt) of nachtwaker (je bent alert op geluiden in het donker).

Overgevoelig voor geuren en smaak: dit is een heel vervelende eigenschap als je wilt afvallen. Door jouw vermogen, ben je gevoeliger voor heerlijke geuren. Je hebt geen gebrek aan wilskracht, maar hebt juist veel meer wilskracht nodig dan een ander. Het is pech. Een voordeel is dat je tot in het kleinste detail iemands ‘geheime’ recept kunt kopiëren. Jij hebt ook als eerste door dat eten niet meer vers is of bedorven. Daar is die ander weer in het nadeel. Pech!

Verminderde gevoeligheid of extreme controle over zintuiglijke prikkels kan nare gevolgen hebben als bijvoorbeeld anorexia. Maar dit kun je ook gebruiken als je ‘bovenmenselijke’ prestaties moet leveren. Denk aan mensen op de eerste hulp van een ziekenhuis, bij de brandweer, maar ook topsporters, balletdansers en eenvoudigweg mensen die veel uren achter elkaar moeten werken. Het is belangrijk om daarbij in de gaten te houden dat je stressniveau oké is en dat jouw behoeften worden vervuld.

Stress

De hoeveelheid stress heeft invloed op jouw beleving van zintuiglijke prikkels, emoties en de manier waarop je denkt. De een schiet in hyperfocus, waarbij gedachten meer gericht zijn op die ene bezigheid, hongergevoelens naar de achtergrond verdwijnen en het toilet heel lang niet bezocht wordt. De ander raakt overprikkeld, gedachten schieten alle kanten op en ook emoties.

Er zijn mensen die stress nodig hebben om tijdelijk boven hun normale kunnen te functioneren. De andere kant is dat er misverstanden kunnen ontstaan met de mensen om je heen. Je hebt niet in de gaten dat iemand boos op je is of dat iemand toenadering zoekt. Als dat laatste niet is wat je wilde, wordt je soms heel onaangenaam verrast en boos op die ander of achteraf op jezelf omdat je jezelf hebt laten meeslepen.

Te veel stress levert problemen op, maar ook te weinig stress. Als jij je verveelt, kun je dingen doen of nalaten waar je later spijt van krijgt. Leuke bezigheden en dingen die helaas moeten, kun je het beste afwisselen.

Behoeften

Om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van jouw talenten en met plezier contact met mensen te hebben en te leren en werken, ga je kijken wat je nodig hebt. Kun jij je maar een uur aan een stuk focussen, dan neem je regelmatiger pauze. Als jij beter werkt in de zon, kun je misschien beter buitenshuis werken.

Als jij iemand bent die zichzelf wegcijfert, betekent dit dat jij oog hebt voor andermans behoeften. Hebben mensen je al zo vaak gezegd dat jij je niet meer moet laten gebruiken door anderen? Maak er dan je werk van. Als je heel emotioneel bent, is een zwaar zorgberoep misschien te heftig voor je. Maar recensent zijn voor restaurants, voor hotels, werken als stewardess, gastvrouw of beoordelaar van gastvrijheid zou jou wel eens letterlijk heel ver kunnen brengen. Op die manier kun je openstaan voor een partner die jou in de watten legt voor de verandering.

Ben je bemoeizuchtig? Maak er je werk van. Ga andermans leven regelen in de omstandigheden die bij jou passen. Zo heeft jouw gezin rust als je thuis bent. Je wordt een vrouw die op een gezonde manier nieuwsgierig is naar hoe het met haar partner en kind(eren) gaat en met haar ouders en vrienden.

Ten slotte

Associatief denken heeft als voordeel dat er heel veel goede ideeën bij je opkomen. Het nadeel is dat de doorsnee mens vindt dat hij het grootste deel van ideeën die opkomen, ook moet uitvoeren. Jij hebt dezelfde hoeveelheid tijd als een ander en normaal gesproken ook maar een paar handen en voeten. Vergeleken bij die doorsnee mens, voer jij dus minder uit, uitgedrukt in percentages. Laat je daar niet door van de wijs brengen, geef jouw ideeën door en besteed ze uit. Op die manier ben je productiever.

Als je bent afgerekend op het lagere percentage prestaties in je eerste levensjaren, dan is het mogelijk dat jij jezelf graag wilt bewijzen en juist alles zelf doen. Trap er niet in. Je bent een uitvinder. En voor de uitvoering van ideeën, kijk waar jouw talent ligt, waarvan jij in hyperfocus raakt. Doe wat jij wilt met jouw blueprint van talenten en behoeften.

Voor meer informatie over de training Alles gewoon anders doen, kijk op http://www.bab-instituut.nl.

Margriet van As

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s