Een maand dexamfetamine

ADHD_Rust_yoga

Toen ik mijn vorige blog typte, was het nog maar kortgeleden dat ik dexamfetamine ophaalde bij de apotheek. Ik was sceptisch, maar merkte al vrij snel verschil. Een maand later was ik toe aan mijn herhaalrecept, dus besloot ik eens de balans op te maken. En het noodgedwongen een week zonder medicijnen te proberen.

Wondermiddel?

Er wordt vaak genoeg gezegd dat dexamfetamine an sich geen wondermiddel is. Het geeft je een steuntje in de rug, maar het komt nog altijd op veel discipline en oefening aan. Op tijd een tabletje innemen en blijven plannen, to-do-lijstjes maken, prioriteiten stellen en evalueren. Dat was bij mij niet anders, maar ik merkte al snel dat alles met dexamfetamine veel makkelijker ging.

 

Structuur op werk

Ik nam me al tijden voor om op mijn werk dagplanningen te maken, maar altijd ging het na het opschrijven van de eerste taak al mis. Eerst even dat mailtje afhandelen en daarna wist ik niet meer waar ik nou eigenlijk mee bezig was. Met de dexamfetamine lukte het ineens wel. Eerst het ene af maken, voordat ik aan iets anders begon. Zowel lange- als kortetermijnplanningen schudde ik uit mijn mouw. Ook mijn collega’s viel het op. Ze vonden me vrolijker, alerter en zorgvuldiger.

 

Geen dubbele afspraken!

Thuis merkte ik ook dat ik er baat bij had. Ik bleef mijn agenda bijhouden, dubbele afspraken waren ineens een uitzondering op de regel. Ik kon langer dan tien minuten in een boek lezen, deadlines voor blogs haalde ik, ik voelde me gemotiveerd om te sporten en kon tv kijken zonder ondertussen te Facebooken of te Whatsappen. Plus: ik leerde na te denken voordat ik iets zei en tot tien te tellen. Wát een verademing! Zo voelde het dus om ‘normaal’ te zijn.

 

Herhaalrecept vergeten

Goed, hartstikke positief allemaal. Maar het kon natuurlijk niet goed blijven gaan. Ik was toe aan een nieuw potje van die fijne pilletjes, maar ik vergat een herhaalrecept aan te vragen. Ach, ook wel eens goed om te kijken of ik ook zonder kan, dacht ik. Maar dat blijkt toch moeilijk te zijn.

 

Een week zonder dex

Ik heb een week zonder geprobeerd en ik voelde me weer terug bij af. Ik vergat afspraken, zowel privé als op mijn werk. Voelde me te goed om dagplanninkjes te maken en nam weer teveel hooi op m’n vork. Ja zeggen tegen alles en iedereen en geld uitgeven alsof het een lieve lust was. De structuur was weg. Ik werd niet meer op tijd wakker, vergat mijn laptop mee te nemen naar mijn werk. Raakte in paniek om de simpelste dingetjes en ik voelde me weer die sukkel die het allemaal toch niet kon. Als er iets onverwachts gebeurde, raakte ik in de war. Wanneer afspraken om wat voor reden ook niet door konden gaan, dan betrok ik dat op mezelf. Achteraf kan ik daar altijd wel om lachen, maar op het moment zelf voelde het waardeloos en frustrerend.

 

Back to normal

Inmiddels heb ik een nieuw voorraadje dex opgehaald bij de apotheek. Alleen het zakje met de twee potjes in mijn handen, stelde me al gerust en vrij snel voelde ik me weer wat meer zen. En wat mij betreft blijft dat zo. Het is zo fijn om eindelijk, na 28 jaar, eens rust te voelen. Rust in mijn hoofd en in mijn lijf. Om te ervaren hoe het is om écht te genieten, in plaats van gehaast te leven. Om in het hier en nu te kunnen zijn, zonder continu op zoek te zijn naar de volgende prikkel.

 

Lotte

31 gedachten over “Een maand dexamfetamine

 1. Tip: laat de Dex retard via de Regenboog apotheek lopen en je verpakkingen worden gebaxterd voor je aangeleverd via de post. Elke 3 weken 😉

  Like

  1. Na een hoop geworstel met ritalin en concerta wat niet lekker liep ben uiteindelijk overgegaan op dexamfetamine. Ik slik nu smorgens 20mg, smiddags en einde middag 15mg. En yes! Eindelijk gaat het een stuk beter. Ik heb nog wel dagen die behoorlijk stroef lopen, en waarin de chaos de overhand neemt, maar dat heeft meer te maken met gecompliceerde privé zaken en ik kan ook niet verwachten dat het een wondermiddel is waardoor alles vanzelf gaat, het blijft voor mij een strijd om dingen voor elkaar te krijgen en het onbegrip van mijn omgeving maakt me soms behoorlijk onzeker. En als je dan ook nog eens een alleenstaande moeder bent en het moeilijk vind om structuur aan te houden dan zijn er van die dagen dat ik me het liefst verstop en alles en iedereen wil vermijden, maar met mijn dexamfetamine is de ergste chaos en onrust onder controle en kom ik de dagen een stuk makkelijker door. Ik hoef nu voor mijn herhaal recept alleen maar de doktersassistente te bellen en de volgende dag liggen ze klaar.

   Like

 2. Ik gebruik nu sinds een week dexamfetamine en ik merk nu idd het verschil. Ik heb de aandacht bij de dagelijkse dingen, ik maak dingen af. Ik ben er erg blij mee

  Like

 3. Wauw, zo herkenbaar! Ik ben echt blij om eindelijk ook eens iets positiefs te lezen over dexamfetamine, ik heb het gevoel alsof ik me telkens moet verdedigen als ik mensen vertel dat ik ook dex gebruik en er heel erg blij mee ben.

  Like

  1. @Yvonne, dat verschilt inderdaad per persoon. Ik heb ook methylfenidaat geprobeerd en dat werkte een weekje goed, maar daarna werd ik lusteloos en érg prikkelbaar. Toen heb ik een tijdje zonder medicijnen geleefd, maar dat beviel ook niet. Het koste me teveel energie om alles in goede banen te leiden en toen heb ik in overleg met de psychiater besloten om dexamfetamine te proberen. Een vrij lage dosis, maar dat is voor mij voldoende. In het begin had ik last van bijwerkingen en dan met name gebrek aan eetlust en hoofdpijn. Dat is nu na een half jaar eigenlijk zo goed als weg. Ik zit nu in een fase waarin ik weer te onzorgvuldig ben met de inname en ik merk het echt direct. Ik voel me weer overweldigd door de wereld, onzekerheid en negatieve houding ten opzichte van mezelf neemt weer toe en de chaos neemt de overhand. Dus ja, voor mij is dexamfetamine een goed middel om alles een beetje stabiel te houden. Ik hoor er aan de andere kant ook genoeg negatieve verhalen. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van verschillende middelen uitproberen in verschillende doses. En vervolgens per dag opschrijven wat je merkt, aan positieve werking en aan bijwerkingen. Het blijft testen, ook gedurende je medicijngebruik…

   Like

 4. na de methylfenidaat (werkt goed maar zeer onhandig op het werk) overgestapt naar de concerta (ik voelde me super maar thuis vonden ze me verandert in een boze heks) heb ik een week dexamfetamine geprobeerd.
  Het eerste weekend voelde ik me super, had enorm last van opruimwoede en ben als een gek tekeer gegaan thuis. na 5 dagen voelde ik me anders, kon mijn vinger er niet opleggen wat het was maar wist dat het geen goed teken was. na 7 dagen heb ik de dag huilend door gebracht en voelde me depri; geen depressieve gedachten maar mijn lijf voelde zwaar en somber, ik heb besloten per direct te stoppen met de dex en heb de psychiater gebeld, maar deze was ziek en ik kon pas over een week terecht. ik moest de crisisdienst maar bellen, ahum zijn dit de hulpverleners waar ik op moet vertrouwen…
  in wanhoop mijn huisarts gebeld, de assistente belde 2 uur later terug na overleg met de huisarts; ik moest wachten tot de psychiater weer beter was en maar even “lekker” zonder medicatie doen.
  Met een storm van gedachten, boos, verdrietig, in de steek gelaten en met 1000 andere dingen heb ik thuis anderhalf tabletje methylfenidaat ingenomen. Dit doe ik nu drie maal daags tot de psychiater terug is, de storm in mijn hoofd is gaan liggen maar het zware gevoel zit er nog.
  Voor mij geen dexamfetamine meer dus.

  Like

 5. Sinds kort gebruik ik Aurorix; dit middel wordt in landen gebruikt waar ritalin verboden is. WoW…..de psychiater heeft me helemaal uitgelegd hoe het werkt en het werkt. Ik ben veel meer bij mezelf, alsof ik niet een meter voor mijn lijf loop met mijn hoofd en mijn lijf blijft gewoon rustig als ik dingen doe. Ook het uitvoeren van die vreselijke prikkelarme administratieve shit gaat me veel makkelijker af; ik doe het gewoon; zo raar! Wie informatie wil kan mij een bericht sturen. Moniqueschwencke@gmail.com

  Like

 6. pas maar op, nu zijn jullie nog blij.
  Straks krijgen jullie de rekening, en die is niet misselijk.
  Bel uw zorgverzekeraar en vraag of ze de medicatie van de regenboog apotheek vergoeden! Zelf verzuimen ze de plicht om hun klanten te informeren dat bv Achmea de medicatie niet vergoed. Er zijn al veel mensen behoorlijk gedupeerd.

  Like

 7. Ik gebruik dexamfetamine al 10 jaar en ik wil niet meer zonder!!
  Ik heb meer overzicht, ben minder moe, heb zin in het leven.
  Dat had ik daarvoor allemaal niet.

  Like

  1. Hoi, ik wilde iets vragen. Ik weet dat het een jaar geleden is dat je hier iets schreef. Sinds een week gebruik ik dexamfetamine 3 x daags 7.5 mg. diagnose ADD. (ik heb niet eerder iets gebruikt). Hoe is je beginperiode vergaan? Ik voel mij nog chaotischer (hierdoor krijg ik helemaal mijn taken niet af) en snel geïrriteerd. Is.het te voorbarig dat of deze medicatie niet geschikt is/miligrammen te laag?

   Al vast bedankt voor een reaktie.
   Met groet, Irene

   Like

   1. Hoi Irene,

    Het kan zijn dat je in de beginfase van nieuwe medicatie anders (en soms erger) reageert dan normaal, dat is per persoon verschillend. Het beste wat je kan doen is dit overleggen met je arts en een schema bijhouden waarin je aangeeft hoe je je dagelijks voelt. Denk hierbij aan “voel ik me rustig”, “heb ik last van hoofdpijn”, “slaap ik goed” en dergelijke om in kaart te brengen of de medicatie werkt en hoe het met bijwerkingen zit. Omdat het zo verschillend kan zijn per persoon is het echt van groot belang dat je met je huisarts of psychiater contact opneemt om te zorgen dat je goed bent ingesteld. Het kan zijn dat dit niet het middel voor je is, dat de dosering niet klopt of dat je simpelweg even geduld moet hebben totdat je lijf weet wat het met die nieuwe pillen moet. 🙂 Hopelijk heb je snel gevonden wat voor jou werkt!

    Like

 8. Hier ook goede ervaringen met de Dexamfetamine. Helaas kon ik als ADD’er geen grip krijgen op het reglematig (3x per dag) innemen van mijn medicijnen. Nu ontzettend goede ervaring met de Concerta. Deze neem je 1 x per dag in en zorgt de rest van de dag voor een gedoseerde afgifte! Helaas is deze kostentechnisch minder interessant. De 54 mg kost me ongeveer een euro per dag (verzekering ophogen is geen optie) Omdat mijn omgeving (en ikzelf ook) het meteen kan merken als ik mijn pilletje niet heb gehad is het wat mij betreft de kosten dubbel en dwars waard! Zou graag ervaringen uitwisselen met andere dames!

  Like

 9. Poeh, wat vind ik dit moeilijk, reageren. Sinds een jaar of 2 neem ik nu ritalin in. Idd erg onhandig ivm wisseldiensten, maar concerta en ik waren geen match. Na twee weken concerta werd ik down en kreeg hartkloppingen, angsten, enz. Met ritalin gaat het. Maar ik wordt nieuwsgierig als ik lees over ‘minder moe / zin in het leven / overzicht’ enz. Nu ik naast mijn werk een opleiding doe lijkt alles dubbel zwaar: focus, wat is dat? Stel ik weer meer uit, sociaal leven:?:(
  ‘Doe druk’ als ik bijv voor een opleidingsdag zit.
  Wie heeft eenzelfde proces gehad: concerta niet meer, ritalin gaat redelijk, maar leek nog wat te missen en is op Dex oid over gegaan?
  Ik wil zo graag weer genieten.
  Bedankt voor jullie openhartigheid.

  Like

 10. Ik ken dex 12 jaar en slik het in periodes van 2 a 3 jaar en heb dan stop momentje om m’n lijf plezier te doen. Duidelijk verschil in zijn in die periodes nu weer gestart met dex.
  Fijn gewoon langzaam kruip ik weer uit de chaos

  Like

  1. @karin
   Ik ben benieuwd wat jou dosering is en of je in 1 keer weer terug stapt op de oorspronkelijke dosering. Ook ben ik benieuwd hoelang je stop momenten zijn.
   Hopelijk wil je dit met me delen, ik worstel hier nogal mee.

   Like

  2. Hoi Karin, wat bedoel je met “mijn lijf een plezier doen”? Is Dex niet fijn / slecht voor je lijf? Ik g komende week beginnen maar ben eigenlijk geen medicijnen liefhebber.. maakt me een btje ongerust wat je zegt.

   Like

   1. Hoi Daan, wat goed is voor je lijf is per persoon verschillend. Dat is een ontzettende dooddoener waar je niks aan hebt, maar het is helaas wel zo ondoorzichtig. De ene ADHDer heeft veel baat bij medicatie en weinig last van bijwerkingen dus zal waarschijnlijk kiezen voor medicatie, terwijl de andere veel last heeft van bijwerkingen waardoor het gebruik niet opweegt. Ervaar het zelf en luister vooral naar je eigen lijf. In samenwerking met je arts moet je er zeker uit gaan komen. En realiseer je dat de keuze voor medicatie vandaag niet betekent dat je nooit meer zonder kan of mag. Dat kan je elke dag opnieuw besluiten.

    Like

 11. Na jarenlang af en aan met ritalin geëxperimenteerd te hebben kwam ik tot de conclusie dat dat niet mijn medicijn is. Ik werd er lichtelijk apathisch van en was niet meer de vrolijke, scherpe en spontane Merel.
  Ik stapte over op Dexamfetamine, waar ik laaiend enthousiast over was ,ondanks de bijwerkingen die verdacht veel leken op bijwerkingen van drugs (droge mond, een verkrampt gevoel in m’n kaken, hartkloppingen en ontzettend vrolijk en vol energie). Ik voelde me top, een betere versie van mezelf en begon een daadwerkelijke aanpakker te worden en dat zelfs volgens een planning. Wel begon ik na een aantal maanden na te denken over het grote verschil tussen als ik het wel of niet nam, de bijwerkingen die op het begin zo sterk waren en waar ik nu zo goed als geen last meer van had (is het wel goed je lichaam te laten wennen aan zo iets heftigs als dit?), wat dit medicijn op de lange termijn voor invloed op mij zou kunnen hebben en vooral of ik dit de rest van mijn leven zou willen slikken en hier afhankelijk van zou willen zijn.
  Ik besloot toen verder te kijken naar meer natuurlijke medicijnen en kwam bij Lto3 uit. Dit werkte mwah. Geen spetterende resultaten, het geld niet waard. Ik probeerde een tijdje zonder medicijnen m’n leven op de rails te krijgen/houden, maar al snel was het weer chaos en frustratie.
  Ik twijfelde over toch weer met dex beginnen ja of nee, tot ik via via hoorde over Cheqio en dit eerst uitprobeerde. Het werkt zo ontzettend goed, ik zou het het liefst van de daken schreeuwen zodat al m’n ad(h)d lotgenoten het kunnen horen. M’n faalangst en remmingen om aan iets te beginnen (uitstellen) verdwijnen en ik voel zo ontzettend veel rust en focus zonder dat het ten koste gaat van m’n energie, enthousiasme en spontaniteit. Het is een plantaardig en natuurlijk voedingssupplement en op een of andere manier voel je dit verschil echt in je lichaam vergeleken met een chemisch middel als ritalin of dex. Ik zou oprecht iedereen aanraden dit eerst te proberen!

  Like

  1. Hoi Merel,

   Wat goed om te horen dat je een hulpmiddel hebt gevonden wat je werkelijk helpt! Heb je wat meer informatie over Cheqio? Onderzoeken naar de werking ervan, wat het precies doet, de werkzame stoffen enzovoorts. Daar zijn we heel benieuwd naar!

   Groet Danitsja

   Like

  2. hi wat is dat cherqio ik zit in hetzelfde pakket buiten het feit dat het niet meer vergoed word krijg ik enorme bijwerkingen van het nieuwe merkmedicijn amfexa het zou hetzelde recept moeten zijn maar het werkt heel anders ,het voelt heel chemisch aan

   Like

   1. Hoi Sam,

    Net als bijvoorbeeld LTO3/ReLecs is Cheqio een supplement. De belangrijkste ingrediënten van Cheqio zijn ginsengextract en Ginkgo biloba extract. We kregen via een reactie de tip om Cheqio op te nemen in de lijst met mogelijke hulpmiddelen, als je op Google de naam intikt kan je meer informatie en ervaringsverhalen vinden. Het middel schijnt te helpen bij concentratie, stress en focus.

    Dat je last hebt van bijwerkingen van Amfexa is heel vervelend! Dan is het onmogelijk duur en het werkt niet goed, daar schiet je niks mee op. Helaas is dat zeer waarschijnlijk voor veel meer mensen het geval. Dat een medicijn dezelfde werkzame stof heeft, betekent niet dat het medicijn dezelfde werking heeft. Gek genoeg is dat in de politiek niet helemaal doorgedrongen. Hopelijk vindt je snel een alternatief!

    Like

  3. Hoi Merel, ik kom net hierop uit nadat ik een beetje aan het rondzoeken ben naar ervaring over de Dex. Ik herken me volledig in jouw verhaal tav de ritalin en nu sinds kort Dex. Ik gebruik ze beiden als zonodig voornl ook omdat ik er niet van afhankelijk wil zijn en voorstander ben van zo natuurlijk mogelijk. Maar afgelopen dagen dagelijks ingenomen door meer drukte in mijn hoofd en voelde me haast euforisch gisteren zo fijn maar ook vreemd zo drugs-achtig. Vandaag niks gekomen en mega ruzie met partner, moe, somber, dit kan niet goed zijn dacht ik… Ben benieuwd of je de cheqio nog gebruikt? En hoe het je nu bevalt inmiddels weer tijdje verder? Groetjes Ilse

   Like

 12. Beste allemaal. Ik heb 5 jaar dexamfitamine gebruikt. Vooral prive veel beter in staat om te functioneren. Ik was erg verbaasd toen ik te horen kreeg dat het niet meer vergoed word en dat er nix aan gedaan word. Daar ik nrt een grote nieuwe pot had gekregen een afbouwschema gemaakt en medicatie voor 3 maanden uitgezet. De eerste tijd vreselijk. Totdat ik hypnotherapie heb gehad.Ik ben nu zelfs versneld aan het afbouwen. Gebruik geen slaapmedicatie meer en voel me beter dan met de medicatie. Gebruik nu 15 mg. Kom van 40 mg. Aanrader dus. Na 1 sessie bij hypnotherapeut Sascha Meurs.

  Like

 13. Hoi Ilse, ik vraag me af waarom je het jezelf aandoet om je medicatie zo onregelmatig in te nemen. Dan moet je lijf/ hersens zich iedere keer weer instellen op de medicatie. Dat je afhankelijk zou worden is niet waar. Het is niet verslavend namelijk. Je hersenen hebben veel meer baat bij regelmaat.

  Like

 14. Hallo, ik overweeg om dexamfetamine te gaan gebruiken. Ik had 4 weken lang Methylfenidaat gehad, maar kreeg toen plotseling last van hartkloppingen, duizelingen en voelde me echt niet goed.
  Nu heeft de psychiater het erover om dexamfetamine te proberen of bupropion (Wellbutrin). Heeft iemand hier ervaring mee? Wil heel graag structuur krijgen en rust in mijn hoofd

  Like

  1. Bij elk soort medicatie kan je last krijgen van bijwerkingen. Dat is helaas heel persoonlijk dus moeilijk wat over te zeggen. Wel zijn methylfenidaat, dexamfetamine en bupropion heel verschillende middelen waardoor de werking en bijwerkingen ook heel anders kunnen zijn. Het enige wat je kan doen om daarachter te komen is het uit te proberen. Veel sterkte!

   Like

 15. Hallo ik loop momenteel tegen het volgende aan: doordat ik in een erg stressvolle periode zit, merkte ik dat Ik meer Dexa. nodig had. Dit heb ik ook gedaan inmiddels is mijn dagelijks dosis verdubbeld naar wel 70 mg over 4 x .
  Uiteraard kom ik straks niet uit mijn huisarts weet dat ik momenteel meer nodig heb en dat is geen probleem. Alleen een verdubbeling dat zal hij denk ik niet verwachten. Nu zal ik eind van de maand niet redden o.a daarom wil ik weer gaan afbouwen maar zie daar ook erg tegen op. Maar ik ben toch ook bang voor een bepaalde gewenning, met als gevolg dat als ik ga minderen de lagere dosis geen effect meer heeft. Wie heeft hiermee ervaring of zijn er nog tips. Ik heb een paar keer een lagere dosis genomen maar, daar werd ik al erg onrustig van maar, hoe reëel is dat. Of is het alleen een gedachte die ik heb en die gedachte maakt mij eigenlijk onrustig. Hopelijk ben ik nog te volgen. Groetjes Brenda

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s