ADHD bestaat niet?

853-13370790_Labelsteeltje

Weer was er gisteren een discussie op TV: kinderen worden te snel gelabeld. Ik kan er eerlijk gezegd nog amper naar kijken. Helemaal omdat ik van mijn man een “Zie je wel” erbij krijg. ADHD is nog steeds een nepziekte, een verzinsel. Iets wat op drukke kinderen word geplakt omdat je niet kunt opvoeden. Drukke mensen zeggen heel grappig dat ze een ADHD-momentje hebben. En iedereen die een beetje gek doet, heeft ADHD. Tuurlijk.

Irritant

Ik vind al deze uitspraken MEGA irritant. Want je zou dus maar echt ADHD hebben. Uitleggen kun je het al niet eens, want dan krijg je reacties als: “Dat hebben we allemaal!” of “Nou, dan mag ik ook wel eens testen.” Ook een leuke vind ik wat ik over mijn dochter hoorde: “Ze is Spaanse, daar zijn ze allemaal zo druk. Dat is niet per se ADHD”. Mijn favoriet is nog wel: “Oh nou dat zie je niet aan je”. Nee, dat zie je ook niet. ADHD zit namelijk in mijn hersenen, het staat niet op mijn voorhoofd. Ook spring ik niet de hele dag rondjes en schreeuw ik niet.

Onbegrip

ADHD kan zwaar zijn om mee te leven. Je wordt uitgemaakt voor leugenaar. Of men zegt dat je maar beter moet eten, vaker buiten moet spelen of ik zou het zien als een excuus om een dagje vrij te nemen? Ik werk vanuit huis, dus ik kan toch genoeg rusten en even lekker naar buiten en leuke dingen doen? Thuiswerken is ook zo’n cliché: ik doe de hele dag niks en mijn geld groeit aan dat boompje in de tuin. De hele dag achter de computer is een hobby. Voor mij is thuiswerken juist een uitkomst. Ik maak mijn eigen uren en als ik mijn focus kwijt ben kan ik even wat anders gaan doen, zonder dat een baas me meteen ontslaat. Ook een fijne bijkomstigheid: dat ik voor mijn kleintjes zelf kan zorgen en ze niet de hele week naar de opvang hoeven.

Snelle diagnose

Het is vermoeiend om jezelf continu te moeten verdedigen. En extra vermoeiend om ook je kind te moeten verdedigen. Het is waar dat kinderen tegenwoordig te snel gelabeled worden. Mijn dochter had na drie gesprekken een reactieve hechtingstoornis, bovenop haar disharmonisch IQ en ADHD. Een andere arts stond na een gesprek van een half uur al met medicijnen klaar. Ik vind dat ze toch wel iets meer mogen onderzoeken. Dat er meer kinderen dan ooit ADHD hebben of een ander label is niet omdat we kinderen te snel te druk vinden, maar omdat er meer feiten bekend zijn. We weten nu waar je naar moet zoeken of op moet letten. En vooral dat je kindje geholpen kan worden.

Negeren

Als je als moeder al ADHD hebt en je hele leven tegen verwijten en moeilijkheden bent aangelopen, dan gun je dat je kind gewoon niet. Dan wil je dat het voor haar beter gaat. Dan neem je de opmerkingen en de vele programma’s maar voor lief. Maar wat doet je kind? Wat moet die wel niet denken als hij overal voor leugenaar wordt uitgemaakt? En schaamteloos vaak ook nog. Gisteren zei die mevrouw op TV dat je het beter voor je kunt houden. Snapt ze niet dat het op school wel verteld moet worden? Om te voorkomen dat je kind de hele dag op de gang staat omdat hij niet op let of te druk is?

Maar ADHD bestaat dus niet. En als je het wel hebt, houd dan maar beter je mond, doe net of het niet zo is. Doe dat maar meteen met alle stoornissen die je niet ziet. Negeren.

Judith

facebookiconpinktwittericonpink

4 gedachten over “ADHD bestaat niet?

 1. Poe nou. Bij ieder die vindt dat ADHD niet bestaat zou ik zoon willen laten logeren. Eens kijken of ze diezelfde mening nog hebben als ze om 5.00 gewekt worden door een stuiterend jongentje die continu beweegt, geluiden maakt (en hard ook), de ene seconde een kip is, de volgende een poes en in die zin totaal niet aanspreekbaar is. Tòt zn medicatie ingewerkt is….RUST.

  Like

 2. En dat het duidelijk op de scans te zien is of iemand ADHD heft wordt even weggeveegd zeker. Domme mensen, mijn kleinzoon is een aktieve jongen, hij heeft geen ADHD, zijn zusje die in een hoekje zit wel. Mijn schoonzus zei “nou nu weet je dat je dat hebt dan hoef je toch niet meer is therapie”. Ik zat op dat moment in tranen, ik wist het net. alsof ik me 64 lange jaren heb aangestelt. Domme mensen die totaal niet in je geinterreseert zijn, laat ze maar gaan, wij weten beter. sterkte meid, Hennie

  Like

 3. Laatst werd ik onverwacht door 2 personen die me zeer na staan pinlik gekwetst dat ik me als een plumpudding in elkaar voelde zakken. De ene zei dat ADHD de slechtste uitvinding is die er bestaat. En de ander was het helemaal met hem eens. Bij mijn dochter en zoon, ze zijn nu volwassen, is in hun vroege jeugd al respectievelijk ADD en ADHD vastgesteld met nog meer problemen zoals spraaktaal stoornis en dislextie. Dat het erfelijk is kon ik als leek wel zien want dat pad liep naar hun vader en diens vader. Hun vader dronk het. Voor mij is het altijd een zwaar leven geweest om mijn gezin te begeleiden. Dit heeft een zware wissel op mijn leven getrokken zowel geestelijk als lichamelijk. Mijn kinderen zijn al die jaren ook niet bespaard gebleven van spotternij en hadden in het dorp een “naam”. Na jaren ben ik er nu een beetje bovenop gekomen maar ik merk dat zulke opmerkingen mij nog altijd helemaal onderuit kunnen halen….

  Like

  1. Ongelooflijk dat mensen er zo bot op kunnen reageren, het liefst ongehinderd door enige kennis en ervaring. Laat mensen in hun waarde! Ook mensen met ADHD.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s