Prioriteiten stellen?!?!

chaos_keuken

Prioriteiten stellen, het blijft voor mij lastig. Ik vind alles leuk, alles even belangrijk en ik kan niet kiezen tussen talloze dingen. Vaak zeg ik onbevangen “ Ja!”  op alles, met als gevolg een overvolle agenda, die me laat duizelen als ik er al naar kijk.

Werk, huis, vrienden…

Werk, vriendje, vrienden, sport, therapie, cursussen, familie, mijn kat en dan moet mijn huishouden er ook nog ingepropt worden. Dat is dus ook hetgene wat als eerste sneuvelt bij mij, met een chaotisch huis als gevolg. Het paradoxale is dat een rommelig huis mij stress geeft en mij nog chaotischer en drukker maakt. Vooral in mijn hoofd.

Afleidingen en ADHD

Dan heb ik het nog niet eens over de miljoenen afleidingen die ik ervaar op een dagelijkse basis. Zo zou ik nu eigenlijk mijn huis moeten stofzuigen (dat heb ik gister met mezelf afgesproken), maar ik kreeg ineens een idee voor deze blog en dat moet dan meteen uitgevoerd worden (anders vergeet ik het misschien!) en dan heb ik het nog niet eens over Facebook, wat een andere  MAJOR DISTRACTION is voor mij, wat me vaak nog een rotgevoel geeft ook.

Wat is belangrijk?

Dus: hoe stel je prioriteiten als je alles even belangrijk vind?! Prioriteiten stellen gaan over keuzes maken en keuzes zijn altijd een moeilijk fenomeen voor mij geweest. Ik kan er nachten wakker van liggen, kiezen voor iets en dan uiteindelijk nog het gevoel hebben de verkeerde keuze te hebben gemaakt. Dan ga ik die keuze op stel en sprong veranderen met een hoop onrust tot gevolg. Op een gegeven moment raak ik vast in mijn hoofd door alle wirwarren van keuzes, veranderingen en consequenties die ik niet meer kan overzien. Dit is niet erg bevorderlijk voor mijn ADHD en gelukkig word ik steeds bewuster van hoe deze processen werken in mijn hoofd.

Therapie

Dat komt ook omdat ik sinds kort naar een nieuw soort therapie ga, ACT genaamd. ACT staat voor Acceptance and Commitment therapie. We zijn daar nu bezig met vaststellen wat belangrijk voor mij is en hoe ik mijn leven zo kan inrichten dat ik gehoor geef aan de waarden die belangrijk voor mij zijn. Keuzes maken waar je achter kan blijven staan en accepteren welke consequenties die keuzes hebben. Het is niet makkelijk, want ik blijf nog het gevoel hebben om iets mis te lopen, maar ik wordt er al wel handiger in.

Ik ga nu dus snel mijn laptop dichtgooien, mijn stofzuiger pakken en mijn huis opruimen. Want een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd en dat is een prioriteit voor mij!

Jessica van Horssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s